Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Lake House: comfortabel genieten in optimaal klimaat

Verscholen in het recreatiegebied Lage Bergse Bos in Bergschenhoek en gelegen aan het water staat Lake House, een uniek en modern restaurant waar de culinaire liefhebber en zondagse wandelaar zich één voelt met de natuur. Voor de verwarming én koeling wordt vertrouwd op Alklima’s warmtepomptechnologie van Mitsubishi Electric.

Wie het Lake House voor het eerst ziet, zal ongetwijfeld worden gegrepen door het vele glas en hout. Dit zorgt voor een open, transparante uitstraling en laat het paviljoen opgaan in de natuur. Ook in het interieur wordt die eenheid met de natuur doorgezet. Natuurlijke kleuren en materialen versterken – samen met de grote raampartijen – het buitengevoel. Het Lake House is daarmee de ideale plek om te genieten. Van ontbijt tot diner of van een grootschalige party. Het paviljoen is ook een officiële trouwlocatie met faciliteiten voor diner, receptie en feest. Loungen doen bezoekers rondom de open haard, terwijl buiten op het terras kan worden genoten van een drankje met uitzicht op de natuur.

Leonard Slagboom van Lake House (links) en Edwin Derksen senior sales engineer bij Kersten Retail (rechts).

Vanaf ontwerpfase betrokken

Bij de bouw van het Lake House werd Kersten Retail ingeschakeld. Het bedrijf onderhoudt al meer dan 20 jaar een nauwe samenwerkingsband met Alklima. “Het is onze vaste partner voor warmtepomptechnologie en airconditioning”, vertelt Edwin Derksen, senior sales engineer bij Kersten Retail. “We zijn al in de ontwerpfase bij het project betrokken, hebben het volledige pand in 3D uitgewerkt en geëngineerd. Vervolgens hebben we al het installatiewerk verzorgd.”

Door de grote glazen gevel en door een grote verscheidenheid aan bezoekers en evenementen, was al snel duidelijk dat het project bouwkundige én klimaattechnische uitdagingen met zich mee zou brengen. “Ondanks het vele glas moet het in de zomer én winter toch aangenaam toeven zijn in het restaurant. Daarnaast kan, zoals bijvoorbeeld op een zondagmiddag, het paviljoen in korte tijd vollopen met bezoekers die hun boswandeling willen afsluiten met een drankje en een hapje. Bovendien is er naast het gewone restaurantgedeelte een grote zaal voor feesten en partijen. Genoeg uitdagingen dus.”

Alklima levert warmtepomp-technologie voor verwarming en koeling”

Verzonken dak voor techniek

Al in een vroeg stadium van de ontwerpfase werd besloten om het nieuwe pand, op het kookgedeelte na, gasloos uit te voeren. Leonard Slagboom van Lake House hierover: “Alhoewel we destijds nog wel voor een gasaansluiting in aanmerking kwamen, hebben we met het oog op de toekomst en de omgeving toch voor bijna volledig gasloos gekozen. Koken doen we op propaangas en verwarmen via Mitsubishi Electric warmtepomptechnologie die Alklima leverde. Om alle techniek netjes uit het zicht te houden is een deel van het hellende dak verdiept. In dit verzonken deel staan de luchtbehandelingskasten en warmtepompen. De rest van het dak is afgewerkt met sedum zodat het paviljoen nog vanzelfsprekender opgaat in de natuur.”

VRF-systeem en luchtbehandeling

De techniek die op het dak staat opgesteld, omvat een gedeelde luchtbehandelingskast met een warmtepompunit voor de feestzaal en het restaurant, en een voor de keuken. De regeling van de luchtbehandeling in het restaurant en de feestzaal verloopt op basis van bezetting en CO2-niveau. Slagboom: “Omdat het er in de feestzaal stevig aan toe kan gaan, is deze volledig geluiddicht uitgevoerd. Zo voorkomen we dat het feestgedruis en de muziek in het restaurant kunnen doordringen.” Edwin Derksen vult aan: “Die geluiddichte afwerking moest ook in de installatietechniek worden verwerkt. Waar we normaal gesproken de feestzaal via een wanddoorvoer zouden hebben aangesloten op het luchtbehandelingssysteem, is nu via het dak een aansluiting gemaakt.”

Altijd het juiste klimaat

Naast de luchtbehandelingskasten met warmtepomp wordt het klimaat verder aangevuld met een Mitsubishi Electric’s VRF-warmtepompsysteem voor verwarming en koeling. De kwaliteit van installaties op basis van het City Multi VRF-systeem is hoog, terwijl de regeling volledig individueel mogelijk blijft. Het systeem is gebaseerd op luchtverwarming/koeling waardoor snel kan worden gereageerd op wisselende interne warmtebelastingen. Hierdoor kan er volop worden gefeest in de zaal zonder dat bezoekers van het restaurant daar klimaattechnisch iets van merken.

Een hoog comfort wordt zo gecombineerd met het lage energieverbruik waar het City Multi VRF-systeem om bekend staat. Om ook bij topdrukte en plotselinge temperatuurstijging extra te kunnen koelen of verwarmen, zijn vijf units op het VRF-systeem aangesloten: twee voor het restaurant, twee voor de feestzaal en een voor de private dining room. Deze units zijn net als het plafond van de ruimte in een zwarte kleur uitgevoerd, en gaan daardoor moeiteloos op in het interieur.

Dit artikel is gesponsord door Alklima.

Lees meer over

Foto: MVRDV / Daria Scagliola.

Twee gigantische woontorens van 120 en 100 meter hoog verrezen in 2022 op een postzegel grond midden in het centrum van Den Haag, bijna op het...

Comfortabel klimaat voor Ampt van Nijkerk

STULZ, partner voor klimaatbeheersing, voorzag het restaurant van het Golden Tulip-hotel Ampt van Nijkerk van een grid met luchtbehandelingskast...