Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

Nieuwe dakdoorvoer warmtepomp zorgt voor minder schaduw op PV-panelen

De opkomst van warmtepompen zorgt ook voor ontwikkelingen en innovaties bij andere bedrijven. Een voorbeeld is de Elytra van Burgerhout. Deze dakdoorvoer voor binnen opgestelde lucht/water-warmtepompen en warmtepompboilers combineert de aan en -afvoer van lucht en zorgt ervoor dat de schaduw op eventuele zonnepanelen wordt beperkt.

De nieuwe dakdoorvoer Elytra steekt slechts 40 centimeter boven het dakbeschot uit. Deze geringe hoogte voorkomt slagschaduw op eventuele zonnepanelen. Het platte ontwerp zorgt er ook voor dat de dakdoorvoer minder opvalt. De afmetingen zijn verder 1,42 bij 0,92 meter.

Dakdoorvoer met zowel aan- en afvoer

De Elyctra bestaat uit twee onderdelen, een aanvoerzijde en afvoerzijde, die op het dak tegen elkaar aan worden gemonteerd. Het advies luidt om de afvoerzijde aan de bovenkant te houden en de aanvoer van lucht dus aan de onderkant. Syl Pannemans, Product Manager van M&G group, waaronder Burgerhout valt: Wij adviseren dit omdat er op deze manier recirculatie van lucht wordt geminimaliseerd waardoor de warmtepomp het beste presteert”. Dit blijkt volgens Pannemans uit testen. “De Elytra is getest in alle mogelijke omstandigheden, zoals verschillende windsterkten en -richtingen. De testen werden gebruikt om tot een ontwerp te komen met minimale recirculatie.”

Wat zijn de materialen?

De dakdoorvoer is opgebouwd uit diverse materialen. Zo bestaat de kap uit gegalvaniseerd staal en kunststof en de bodemplaat uit aluminium. Verder is de kap van binnen voorzien van 50 mm dikke geluidsisolatie. Hiermee wordt het geluid volgens Pannemans met circa 10 db gereduceerd. De Elytra wordt haaks op het dak geplaatst, parallel aan het dakvlak. Bij de aansluiting op de pannen wordt in plaats van lood Leadax gebruikt. Pannemans: “De pannen worden rondom de montageplaat geplaatst. Aan de onderzijde komt het leadax over de dakpannen voor een waterdichte afwerking.”  Aan de binnenzijde komt een luchtdichte dakbeschotplaat.  Hiermee voldoet de woning volgens Pannemans aan de eisen voor het luchtdicht bouwen.

Twee pijpdiameters mogelijk

De Elytra zal beschikbaar komen voor twee doorvoerdiameters. De aansluitdiameter van 250 mm is daarbij goed voor een debiet tot 1.000 m3 lucht/uur; voor aansluitdiameter van 315 mm is dat 1.500 m3/uur lucht. De dakdoorvoer wordt standaard geleverd in de RAL-kleur 7021 mat (zwart-grijs). Andere kleuren zijn op aanvraag mogelijk. De verwachting is dat het product vanaf februari 2025 leverbaar is. De prijs van het product is nog niet bekend.

'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

'Fancoil is serieus alternatief voor airco'

Jaga introduceert met de Briza Net Zero een nieuwe generatie convectoren. Naast de verwarmingsmogelijkheden ziet de fabrikant in de zogeheten fancoil een alternatief voor de airco. "Een fancoil in combinatie met een lucht/water-warmtepomp kan heel goed condenserend koelen en zal minder snel pendelen dan een airco."

Buitendeel van de nieuwe VRV van Daikin met CO2 als koudemiddel.

Primeur van Daikin: VRV met koudemiddel CO2

Daikin introduceert als eerste fabrikant ter wereld een VRF-systeem met het koudemiddel CO2. Het bedrijf beschouwt het nieuwe klimaatsysteem, dat bij Daikin VRV heet, als een installatie voor de toekomst. Voor de komende jaren verwacht Daikin dat het koudemiddel R32 bij VRV de dienst zal uitmaken.

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Onderzoek wijst uit: 85 procent warmtepompbezitters is tevreden

Uit onderzoek dat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) afgelopen voorjaar liet uitvoeren, blijkt dat 85 procent van de woningeigenaren met een warmtepomp tevreden of heel tevreden over deze warmteopwekker is. Over het aanschaf- en installatieproces was 70 procent (heel) tevreden en ruim 60 procent maakt zich dankzij de warmtepomp minder zorgen over de energierekening.

Woningbezitters ervaren problemen met onderhoud warmtepompen

Woningbezitters ervaren problemen met onderhoud warmtepompen

Veel huiseigenaren met een warmtepomp hebben problemen met het onderhoud hiervan. Ze kunnen niemand vinden die het onderhoud wil uitvoeren, worden na oplevering van hun nieuwbouwwoning aan hun lot overgelaten of krijgen geen advies over wat hun warmtepomp aan onderhoud nodig heeft. Dat blijkt uit een meldpunt van Vereniging Eigen Huis waar in korte tijd bijna 2.000 reacties binnenstroomden.

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Monoblock beschermen tegen bevriezing is niet eenvoudig

Water in warmtepompen kan bevriezen bij lage temperaturen. Of het nu gaat om de bronzijde bij water/water-warmtepompen, of de afgiftezijde bij lucht/water-monoblocks. Bij water/water is het gangbaar om glycol toe te voegen als antivriesmiddel. Aan de afgiftezijde bij monoblocks wordt dit nauwelijks toegepast. Toch adviseren sommige fabrikanten het wel. Glycol heeft echter ook zijn beperkingen. Wat zijn de mogelijkheden?

Volgens Fedde van der Woude en Wendy van de Geijn, de twee directeuren van beursorganisator 54events, nodigen de vier vakbeurzen tijdens de Nationale Energie Week uit tot cross-sectorale samenwerking.

Vakbeurzen Nationale Energie Week: 'Samenwerken in transitie'

Tijdens de Nationale Energie Week zijn de Brabanthallen in Den Bosch van dinsdag 15 t/m donderdag 17 oktober the place to be voor professionals die zich bezighouden met verduurzaming en de energietransitie. Op die dagen vinden de Vakbeurs Energie en de vakbeurzen Zero Emission / Ecomobiel, PREFAB en Industrial Heat & Power plaats, met zo'n 450 exposanten en partners, en ruim 200 ­seminars en congressen.

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de deuren

Locaties voor opwek en opslag van duurzame warmte en stroom openen de...

Dit jaar vindt voor de vierde keer de Open Energiedag plaats. Op zaterdag 21 september kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een warmte-installatie, windturbine, zonnepark of ander duurzaam energieproject. Verspreid door Nederland openen zeventig locaties hun deuren.

De boilervaten van Duklitech met de twee spiralen onderin zijn leverbaar in varianten met een inhoud van 200, 300, 500 en 740 liter.

Spiraal alleen onder in boilervat geeft hogere COP

Hoe haal je het hoogste rendement uit een warmtepomp tijdens het opwarmen van de boiler? Dat doe je door de spiraal zo laag mogelijk in de warmwateropslag te plaatsen en niet door te laten lopen tot helemaal naar boven. En dan liefst een dubbele spiraal te gebruiken, om toch voldoende afgevende oppervlakte te realiseren. Het lukte Duklitech om zo'n efficiënte boiler te ontwikkelen.