nieuws

Gratis white paper: ‘Basiskennis Koudemiddelen’

Techniek

Voor veel ‘gewone’ eindgebruikers van koelinstallaties en warmtepompen zijn koudemiddelen een ingewikkeld technisch onderwerp. Toch is ook voor deze doelgroep enige basiskennis van belang. Vakblad RCC K&L (koude en luchtbehandeling) heeft daarom een gratis white paper met toegankelijke uitleg ter beschikking gesteld.

Gratis white paper: ‘Basiskennis Koudemiddelen’

Koelmachines zorgen ervoor dat voedsel en medicijnen worden bewaard, dankzij airconditioning blijven kantoren en huizen koel, en warmtepompen verwarmen en koelen woningen of houden fabrieksprocessen op gang. Talloze eindgebruikers maken, vaak redelijk onbewust, gebruik van machines die zijn gevuld met koudemiddel.

‘Ver-van-mijn-bed-show’

Voor veel supermarktmanagers, bakkers en gebouwbeheerders zijn koudemiddelen al snel een ‘technische ver-van-mijn-bed-show’. Toch kan het belangrijk zijn om er enige kennis van te hebben, bijvoorbeeld om op de hoogte zijn van mogelijke risico’s, om mee te kunnen denken bij de aanschaf van een nieuwe klimaatinstallatie, of om dat het ‘gewoon prettig’ is om te weten welke gassen er in de installatie in hun pand of winkel rondstromen.

Toegankelijke informatie

Om deze doelgroep, die doorgaans over weinig koudetechnische kennis beschikt, op weg te helpen en toegankelijke informatie te bieden, is de white paper ‘Basiskennis Koudemiddelen’ samengesteld. In deze white paper wordt aan ‘leken’ op een heel begrijpelijk manier uitgelegd wat het belang is van deze gassen en wat de belangrijkste wetgeving rond dit onderwerp is. Dit gebeurt aan de hand van drie vragen:

1. Hoe werken koudemiddelen?
2. Welke typen koudemiddelen zijn er?
3. Wat is de F-gassenverordening?

De white paper kan gratis worden aangevraagd

> Leestip: In het project HP-Launch werken kennisinstituten en marktpartijen aan een betaalbare warmtepomp die propaan als koudemiddel gebruikt.

> Leestip: In dit achtergrondartikel over VRV/VRF-systemen wordt uitgebreid uitgelegd waarom de koudemiddelkeuze bij dit type installatie een uitdaging vormt.

>>>  De afgelopen periode zijn ook gratis white papers over andere onderwerpen verschenen:
• De psychische kant van het geluid van warmtepompen (klik hier)
• Warm tapwater bij warmtepompen (klik hier)
• Water verwarmen met een zonneboiler (klik hier)
• Hoe werkt een wko-installatie? (klik hier)

Reageer op dit artikel