nieuws

Geoptimaliseerd drukbehoudstation verhoogt rendement verwarming- en koelinstallaties

Techniek

Geoptimaliseerd drukbehoudstation verhoogt rendement verwarming- en koelinstallaties

Om de efficiëntie van verwarmings- of koelinstallaties te behouden, is het van belang om aandacht te geven aan zaken als drukbehoud, ontluchting, vacuümontgassing, en vuilopvang. Korex Benelux heeft een verbeterde versie van zijn Air-Sep AS-T SmartControl gelanceerd, een station voor drukbehoud in HVAC-systemen.

Doordat bij het nieuwe drukbehoudstation geen instroombochten meer nodig zijn, kan met nog slechts twee in plaats van drie aansluitingen worden voldaan. Hierdoor wordt integratie in nieuwe én bestaande watervoerende systemen vergemakkelijkt, en ontgassing in de installatie geoptimaliseerd.

Programmeerbaar microprocessor-controlesysteem

Aan de nieuwe installatie kunnen optioneel een onthardingsbuis en magneet worden toegevoegd waarmee zouten, mineralen, magnetiet en andere vervuiling nog efficiënter uit het water in de expansie- en ontgassingstank kan worden gefilterd. Daarnaast is integratie van een V1-kit mogelijk, waarbij tussen de Air-Sep en het hoge of lage temperatuurnet (HT/LT) en de gekoeld waterinstallatie (GKW) 2×2 druksensoren en losse kogelafsluiters worden aangebracht. “De kogelafsluiters worden aangestuurd middels een vrij programmeerbaar microprocessor-controlesysteem, dat ook volautomatisch het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water in beide installaties regelt en bewaakt”, vertelt Mario van Gorsel, directeur van leverancier Korex Benelux.

Schema Air-Sep AS-T SmartControl.

Voorkomen van rendementsverlies

Van Gorsel vervolgt: “De druksensoren meten continu de druk van de installaties. In geval van afwijkingen – wanneer de druk te hoog of te laag is – worden de kogelkleppen automatisch aangestuurd en de druk in de installaties hersteld. Een enorm verschil met de oude situatie, waarin de kleppen periodiek werden aangestuurd.” Tot voor kort maakte de Air-Sep gebruik van een open pijpverbinding tussen de HT/LT- en GKW-installatie, waarbij iedere zes uur één van beide installaties werd gecontroleerd en geoptimaliseerd. “Geen enkel probleem, zolang de druk in beide installaties gelijk was”, aldus van Gorsel. “Maar bij drukverschillen lag energie-uitwisseling tussen de verwarmings- en koelinstallatie op de loer, met als gevolg een ongewenst rendementsverlies. Dankzij de V1-kit wordt dit in de toekomst voorkomen en kan een nog hoger rendement worden behaald.”

Afstemming ontgassingsinterval- en looptijd

Dankzij de continue drukbewaking blijft de systeemdruk in de Air-Sep optimaal, benadrukt Van Gorsel. “In plaats van water periodiek te ontgassen, worden de ontgassingsinterval en -looptijd nu exact afgestemd op de actuele installatiestatus. Hierdoor wordt energie-uitwisseling voorkomen en continu een hoog rendement van beide installaties gegarandeerd. Dat maakt het systeem uniek in de markt. Een touchscreen met kleurendisplay maakt de status van de installaties 24/7 inzichtelijk en geeft eventuele storingen door, zodat ze vervolgens direct kunnen worden verholpen.”

Meer informatie: www.korex.nl

Reageer op dit artikel