nieuws

Brand in energiekast zorgt voor grote schade in woning

Techniek

Brand in energiekast zorgt voor grote schade in woning

Afgelopen week is een huis in Heerhugowaard onbewoonbaar geworden door brand in de energiekast die in de achtertuin staat. Vanuit de kast, waarin een warmtepomp, buffervat en omvormer voor pv-panelen is ingebouwd, dreven dikke rookwolken het ventilatiesysteem van de woning binnen.

Als gevolg hiervan is de woning de komende maanden onbewoonbaar, en vanwege de rookontwikkeling moesten ook de buren hun huis tijdelijk verlaten. De woning waarvan de energiekast in brand vloog moet worden gestript, en de getroffen bewoners zijn vrijwel hun hele inboedel kwijt, zo tekende de website NH Nieuws op.

Nul-op-de-meter

De woning staat in een jaren ’70-wijk die vier jaar geleden in het kader van het Stroomversnelling-programma werd verduurzaamd. Bijna 200 woningen zijn er gerenoveerd naar ‘nul-op-de-meter’ en kregen daarbij allemaal dezelfde energiekast. De woningeigenaar, corporatie Woonwaard, heeft inmiddels een brief naar de bewoners van de betreffende huizen gestuurd. In deze brief staat onder andere dat de brand is ontstaan in het deel met ‘de boiler en elektrische installatie’ en in ieder geval niet is veroorzaakt door de omvormer van de pv-panelen. Waar de brand wel is begonnen, is nog niet bekend. Er wordt nader onderzoek naar verricht.

> Leestip: Meerdere leveranciers brachten dit jaar een energiekast – of integrale energiemodule –  op de markt. In dit artikel is een overzicht opgenomen.

Reageer op dit artikel