nieuws

Hoogtemperatuur warmtepomp voor bestaande gebouwen

Techniek

Hoogtemperatuur warmtepomp voor bestaande gebouwen

Een door installatiebedrijf Linthorst Techniek ontwikkelde warmtepomp kan zonder aanpassingen de cv-ketel vervangen. Twee flatgebouwen in Leiden met 500 appartementen hebben de primeur.

Linthorst Techniek heeft in eigen beheer een hoogtemperatuur warmtepomp ontwikkeld die voor grotere verwarmingsinstallaties de één op één vervanger voor de gasketel kan zijn. De ontwikkeling was al in 2010 in gang gezet, zo vertelt directeur Gijs Linthorst. “Isoleren heeft veel impact voor bewoners en voor relatief nieuwe gebouwen is het niet nodig.  We zochten naar een warmtepomp die met hoog rendement, zodat je het bestaande afgiftesysteem kunt laten voor wat het is en in één keer naar elektrisch kunt overstappen.”

Tapwaterbereiding

In eerste instantie ging de eigen R&D-afdeling van Linthorst aan de slag met een warmtepomp die 68°C kon halen. Linthorst: “In het begin hebben we gefocust op tapwaterbereiding van 65°C met een warmtepomp van 68 graden. Maar we halen nu al 80 graden. Het is heel hard gegaan de afgelopen jaren.” Op de website noemt Linthorst de warmtepomp nog TT68, maar in het recente woningbouwproject in Leiden moet het apparaat dus eigenlijk TT80 heten, zo verklaart Linthorst.

Bestaande afgiftesysteem

Eerst zette Linthorst de TT68 in bij nieuwbouwhotels van Van der Valk waar een hoge temperatuur vereist is voor van het tapwatercirculatienet. Al snel kwamen ook bestaande gebouwen in beeld. Zoals twee flatgebouwen en woonzorgcentrum in Leiden. Twee warmtepompen, totaal 1,5 MW, zijn daar aan het bestaande afgiftesysteem gekoppeld. Aan het gebouwen vonden geen bouwkundige aanpassingen plaats. Een gasketel is blijven staan voor de winterse piekvraag. De nieuwe installatie vergde een investering van zo’n vijfduizend euro.

 

Lees hier het hele achtergrondverhaal over de hoogtemperatuur warmtepomp als vervanger van cv-ketel

Reageer op dit artikel