nieuws

Propaan-warmtepomp in de maak

Techniek

Propaan-warmtepomp in de maak

In het project HP-Launch gaan kennisinstituten en marktpartijen een prototype ontwikkelen van een betaalbare warmtepomp voor bestaande woningen.

De nieuwe warmtepomp moet niet alleen goedkoper worden, maar ook efficiënter dan de huidige systemen en goed inpasbaar in de Nederlandse woningen, dus compact. Binnen twee jaar moet het prototype klaar zijn.

Prototype
Het gaat in eerste instantie om een prototype van een lucht-waterwarmtepomp. Voor het prototype willen de ontwikkelaars gebruik maken van het koudemiddel propaan. Daarvan wordt zo’n kleine hoeveelheid toegepast, dat de risico’s op brandgevaar beperkt blijven.

De projectresultaten worden beschikbaar gesteld aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die het product kan doorontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct. Elementen uit het prototype kunnen volgens de ontwikkelaars ook worden gebruikt in alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron- of koelinstallaties. Het project heeft subsidie gekregen van de Topsector Energie.

Over HP Launch
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ontwikkelen de propaan-warmtepomp met vijf andere kennisinstituten en marktpartijen waaronder:
– Business Development Holland (Aansluiting bij de markt;)
– De Haagse Hogeschool (Regeltechniek en modellering);
– MMID (Bewaken van de produceerbaarheid);
– Re/genT Helmond (Koudetechniek en testen);
– TransferWorks (Warmtewisselaars).

Reageer op dit artikel