artikel

Hybride warmtepomp combineert hoog comfort met lage lasten 

Techniek

De Drentse woningcorporatie Domesta wil in 2040 volledig van het gas af zijn. Daarom werden in een project in Hoogeveen 162 woningen voorzien van een hybride oplossing: een cv-ketel gecombineerd met een ventilatiewarmtepomp en daarnaast zes pv-panelen op het dak. Van C naar A++.  

Hybride warmtepomp combineert hoog comfort met lage lasten 

Door Martijn Louws 

 

Domesta heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en streeft het ernaar in 2040 volledig van het gas af te zijn. Ook verhuurt de corporatie betaalbare woningen voor mensen met een krappe beurs en mensen die om andere redenen moeilijk zelf een woning kunnen regelen. Juist voor deze doelgroep is de combinatie van optimaal wooncomfort en zo laag mogelijke woonlasten belangrijk. En dus investeert de woningcorporatie in de verduurzaming van woningen. “

Meer dan 7000 cv-ketels in beheer

Als Domesta hebben wij 7.100 cv-ketels in beheer. Daarnaast maakt een deel van onze woningen gebruik van collectieve opwarming”, legt Harrie Boertien van Domesta de huidige situatie uit. Dat aantal ketels moet snel minder worden. “De 162 woningen in Hoogeveen maakten gebruik van individuele cv-ketels. “Dit waren ketels die in 2006 zijn geïnstalleerd, maar sindsdien waren er veel problemen. Storingen, lekkages, noem het maar op. Heel vervelend, vooral voor de bewoners.”  

Van energlelabel C naar A++ 

De problemen werden zo groot dat Domesta na 13 jaar al afscheid moest nemen van de ketels. “Het was ook de aanleiding om na te denken over een nieuwe, duurzame verwarmingsoplossing”, vertelt Boertien. En die vond Domesta bij Nefit. “We hebben de uitvraag gedaan aan drie aannemers, drie installateurs en drie fabrikanten. De oplossing van Nefit met Langeland-Borgman Installatietechniek uit Coevorden als installateur kwam als beste uit de bus”, legt Boertien uit. Belangrijk voor Domesta was dat het met de woningen van energielabel C naar energielabel A zou gaan. “Met deze oplossing is het uiteindelijk A++ geworden”, weet Boertien.   

Geluid van luchtwaterwarmtepomp 

Domesta is overigens niet over één nacht ijs gegaan. Er waren verschillende oplossingen mogelijk, zo vertelt Boertien. “Maar velen vielen ook al snel af. Zo dachten we in eerste instantie aan de installatie van luchtwaterwarmtepomp. Maar een installatie met buitenunits bleek in deze situatie niet handig. De woningen staan dicht op elkaar, waarbij de tuinen van de woningblokken ook nog eens aan de achterkant aan elkaar grenzen. Dat zou één grote klankkast worden. En daarbij, de tuinen zijn ook niet al te groot. Waar raak je zo’n buitenunit dan kwijt?”, vraagt Boertien zich hardop af.   

Hybride warmtepomp met zonnepanelen 

Er is mede om die reden gekozen voor een hybride oplossing als tussenoplossing naar volledig gasloos met de Nefit ProLine NxT HR-ketel (CW4) in combinatie met de Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp en pv-panelen op het dak (6 x 300 W). “Met een ventilatiewarmtepomp heb je geen gedoe met leidingen, de installatie ervan is makkelijker. Ook omdat de woningen in Hoogeveen al waren voorzien van een ventilatiekanaal; roosters plaatsen is het enige wat de installateur hoefde te doen. In de keuken en in de badkamer. Daarnaast moest de woonkamer opnieuw worden aangesloten op het systeem, daar was namelijk in de oude situatie sprake van alleen natuurlijke ventilatie” De woningen uit de jaren zestig waren al eens nageïsoleerd, vertelt Boertien verder. “Wij hebben in 2001 en 2002 een grote renovatie doorgevoerd, waarbij de woningen zijn voorzien van hr-glas, dakisolatie en spouwmuurisolatie.” 

We hebben de uitvraag gedaan aan drie aannemers, drie installateurs en drie fabrikanten

Gewicht ventilatiewarmtepomp 

Domesta heeft voor de installatie gekozen voor installateur Langeland-Borgman. “Dat liep eigenlijk allemaal heel soepel, hoewel ze wel wat uitdagingen hadden. De ventilatiewarmtepomp weegt bijvoorbeeld 100 kilo, hoe krijg je die naar boven? Door en smalle vlizotrap. Daar hebben ze uiteindelijk een handige lier voor gebruikt, heel slim.” Ook is Airhome ingeschakeld, zij hebben het ventilatiekanaal gereinigd en het systeem ingeregeld. Zij doen ook het onderhoud, Breman onderhoudt de ketels voor Domesta. De Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp zorgt voor ventilatie en gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. Kan de hybride warmtepomp niet volledig aan de vraag voldoen, dan springt de Nefit ProLine NxT HR-ketel bij. 

Meer comfort, lagere energierekening 

Het heeft ertoe geleid dat de huurders van 162 woningen een perfect werkend systeem hebben. Ook bewoners kijken er zo naar, weet Boertien. “Ze hebben een comfortabelere woning gekregen. En een woning met een aanzienlijk lagere energierekening. Vooraf hebben we op basis van gemiddeld berekend dat een woning 550 euro zou besparen op de energierekening. En wat blijkt? Dat bedrag wordt waarschijnlijk ook gehaald”, aldus Boertien.  Met een hybride warmtepomp daalt de CO2-uitstoot met ongeveer 25 procent. Je verstookt minder gas, maar verbruikt meer elektriciteit. Een berekening van de kosten van een hybride warmtepomp is naast de aanschaf- en installatiekosten, mede afhankelijk van de subsidie

Een installatie met buitenunits bleek in niet handig, dat zou één grote klankkast worden

Hybride warmtepomp met subsidie

Met twee subsidies is de investering in een hybride installatie van cv-ketel met ventilatie warmtepomp extra aantrekkelijk. Domesta heeft gebruik gemaakt van de stepsubsidie, waarmee woningverhuurders in de gereguleerde huursector woningen onder de liberalisatiegrens kunnen verduurzamen. De subsidiebedragen zijn gekoppeld aan een te bereiken minimale Energieprestatie Index (EI). Ook is gebruikgemaakt van de ISDE-subsidie. Dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie-subsidie en die maakt de aanschaf van onder meer warmtepompen en zonneboilers aantrekkelijk. De regeling is bestemd voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. 

Omgaan met nieuwe installatie 

Tot slot heeft corporatie Domesta onderzoek gedaan naar de ervaringen. “In het begin waren de mensen enorm sceptisch. En hoewel we niet specifiek hebben gevraagd naar het bedrag, hebben we nog van niemand een klacht ontvangen dat de besparing niet worden gerealiseerd. De besparing zal dan ook eerder hoger zijn dan die 550 euro dan lager.” Volgens Boertien is dat ook te danken aan de energiecoach (tegenwoordig heet deze de bespaarcoach) die Domesta heeft ingezet in de wijk. “Die heeft de bewoners verteld hoe ze met hun nieuwe installatie moesten omgaan, dat vraagt namelijk wel aandacht. En heeft hen ook bewust gemaakt van het belang van energiebesparing.”  

Bewoners hebben een comfortabelere woning en een aanzienlijk lagere energierekening

Energiecoach en beheersituatie 

Na het installeren en inregelen van de hybride warmtepompen moest een aantal bewoners toch bepaalde gewoonten aanpassen. “Het is een multiculturele wijk met bewoners uit alle windstreken. Er zijn er veel die de hele dag koken, zonder te ventileren. Zo hadden sommigen de roosters afgeplakt, omdat ze last hadden van de koele inblaas. Terwijl anderen altijd met de keukendeur open kookten. Ook dat is weer niet goed, de koude lucht van buiten zorgde er in de winter voor dat de installatie continu aansloeg.” De energiecoach is bij iedere bewoners langs geweest en heeft de pijnpunten getackeld. Met succes. Boertien: “Wij zitten nu in de beheer-situatie en het is eigenlijk heel stil. Geen klachten, geen problemen; perfect. Een geslaagd project.” 

 

Reageer op dit artikel