artikel

Hybride warmtepompen leverancier overzicht 

Techniek

Fabrikanten breiden hun aanbod uit, nieuwe fabrikanten bestormen de markt en introduceren nieuwe modellen hybride warmtepompen. Daarom een overzicht van de hybride warmtepompsystemen van leveranciers Nefit, Remeha, Daikin-Intergas, Vaillant, Nibe, Techneco en Itho Daalderop.

Hybride warmtepompen leverancier overzicht 

Door Martijn Louws

De warmtepomp gekoppeld aan een cv-ketel: volgens voorstanders van hybride systemen staan ze samen sterk. De combinatie kan in bestaande woningen een tussenoplossing bieden, als de toepassing van een ‘stand-alone’ warmtepomp technisch of financieel niet haalbaar is. Ofwel: hybride warmtepompen als tussenoplossing op de weg naar gasloos 

Nieuwe modellen hybride warmtepompen 

Het woud van hybride warmtepompen dijt uit. Bestaande fabrikanten breiden hun aanbod uit, nieuwe fabrikanten bestormen de markt en introduceren nieuwe modellen hybride warmtepompenDaarom in hieronder een leveranciers-overzicht van de verschillende hybride warmtepompsystemen van Nefit, Remeha, Daikin-Intergas, Vaillant, Nibe, Techneco, Itho Daalderop en Atag.

CO2-uitstoot daalt

Steeds meer, maar ook nieuwe fabrikanten, introduceren hybride warmtepompen die in veel gevallen kunnen worden aangesloten op de bestaande cv-installatie. Samen zorgen ze ervoor dat de CO2-uitstoot voor verwarming en warm water ten opzichte van een systeem met alleen een cv-ketel daalt met zo’n 25 procent. Nog twee pluspunten: er is subsidie te verkrijgen voor de hybride warmtepomp én de energierekening daalt. Daardoor zijn de kosten en terugverdientijd van de hybride warmtepomp aantrekkelijk te noemen. 

Lucht/water-warmtepomp domineert 

Het zijn de lucht/waterwarmtepompen die domineren. Dat is logisch, want dergelijke systemen zijn goed te integreren in bestaande woningen. De lucht/waterwarmtepomp wordt aangeboden als monobloc– en als splitsysteem. Een monobloc bestaat uit een enkele unit (meestal buiten, maar kan ook binnen, zie Itho Daalderop) en wordt verbonden aan een verwarmingskring binnen. Daardoor is het systeem makkelijk te combineren met een bestaand verwarmingssysteem (op gas).  

Voordeel van monobloc 

Het voordeel van een monobloc ten opzichte van een splitsysteem is ook dat de koudemiddelzijdige componenten in een unit zijn ondergebracht, waardoor bij de installatie van de warmtepomp niet met koudemiddelen hoeft te worden gewerkt. Dat vereenvoudigt de installatie, waardoor iedere vakbekwame cv-monteur – ook degene zonder F-gassencertificaat – de warmtepomp kan installeren.  

Risico monobloc 

Maar er zijn wel aandachtspunten. Het feit dat er water naar buiten moet worden ‘gebracht’ brengt risico’s met zich mee. Bij spanningsuitval is er namelijk vaak geen (back-up) verwarming. Hierdoor valt de circulatiepomp stil en kan het systeem stuk vriezen. Er moeten dus maatregelen worden genomen om dit te voorkomen. Hoe? Plaats een veiligheidsplug tegen bevriezing of vul de installatie met glycol. Nadeel hiervan is echter dat dit een serieuze impact heeft op de warmteoverdracht en het rendement van het systeem.  

Bodemgebonden hybride 

Naast de lucht/water-warmtepompen heeft een enkele leverancier (Vaillant bijvoorbeeld) een bodemgebonden hybride warmtepomp in het productaanbod. Deze hybride warmtepomp haalt de warmte uit de bodem en geeft deze via het koudemiddel af aan onder meer het cv-water.

Ventilatiewarmtepomp 

Verder hebben diverse fabrikanten een ventilatiewarmtepomp geïntroduceerd. Dit systeem is bedoeld voor woningen met een mechanisch ventilatiesysteem. Via roosters in ramen en gevels komt verse lucht binnen. Diezelfde lucht – inmiddels vervuild en vochtig – wordt via afzuigventielen in onder meer de keuken, de toilet en de badkamer afgezogen door een MV-box (mechanische ventilatiebox). Maar met de afvoer van lucht gaat ook warmte verloren. En daar zit de kracht en meerwaarde van de ventilatiewarmtepomp.  

Warmte terugwinnen 

Die warmtepomp wint de warmte terug, waardeert deze op en geeft het af aan het verwarmingssysteem. Bijkomend voordeel: juist ventileren draagt ook bij aan een gezond binnenmilieu. Alle hybride warmtepompen kunnen een groot deel van het jaar het huis voorzien van warmte en soms ook koude. Tijdens pieken en voor warm tapwater springt de bestaande cv-ketel bij. De temperatuurregeling kiest de meest efficiënte en energiezuinigste warmtebron. 

Hierna volgt een overzicht van hybride warmtepompen van achtereenvolgens de leveranciers:

  

Remeha

Uiteraard vindt ook Remeha dat Nederland van het aardgas af moet. Maar, zo stelt de fabrikant van ketels en warmtepompen: dat kan niet abrupt. Het bedrijf kiest voor elektrisch wonen daar waar het kan en slimme hybride systemen of centrale voorzieningen voor de bestaande woningvoorraad.  

 

Tzerra HP 

De Tzerra HP van Remeha is een all-in one oplossing die bestaat uit een cv-ketel, warmtepomp en binnendeel met daarin de regeling en een buffertank. De warmtepomp is een monobloc lucht/water-warmtepomp. Dat betekent dat alle relevante koeltechnische componenten al in het buitendeel van de warmtepomp zitten. De verbinding tussen binnen- en buitendeel wordt gemaakt met eenvoudige met water en antivries gevulde leidingen. De uit de omgeving gewonnen energie wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning of het voorverwarmen van het tapwater. Bij onvoldoende warmtetoelevering door de warmtepomp, zorgt de cv-ketel voor de levering van verwarming en warmwater. Het betreft een plug en play-installatie. 

Specs warmtepomp:

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (monobloc) 
 • Mogelijkheden: koelen, verwarmen en voorverwarmen tapwater 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 48 dB(A)
 • Vermogen buitenunit (7°  35°C): 5kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35): 4,1 
 • Kan niet worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel  

 

Hybrid Plus 

Ook dit is een all-in one oplossing, met het verschil ten opzichte van de Tzerra HP van Remeha dat de warmtepomp wordt gecombineerd met de eigen cv-ketel van de gebruiker. De aanschaf van de installatie is hierdoor iets goedkoper dan de aanschaf van Tzerra HP van Remeha, het scheelt zo’n duizend euro. Het hybride systeem bestaat uit twee elementen: de warmtepomp en het binnendeel met daarin de slimme regeling en de buffertank van 40 liter. De uit de omgeving gewonnen energie wordt hierin. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt voor het verwarmen van een woning of het voorverwarmen van tapwater. Is de warmtetoevoer te laag? Geen probleem, dan springt de cv-ketel bij. 

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (monobloc) 
 • Mogelijkheden: koelen, verwarmen en voorverwarmen tapwater 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 48 dB(A)
 • Vermogen buitenunit (7°C-35°C): 5kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35): 4,1 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met een bestaande cv-ketel

 

Mercuria 

De Mercuria is een warmtepomp, die ook is te combineren met diverse cv-ketels, diverse warm water voorraadvaten en indien gewenst met een zonneboiler. De range in vermogens is breed; van 4,5 kW tot en met 16 KW in enkel- en driefase uitvoering. Bij extreem koud weer kan de warmtepomp elektrisch of met een cv-ketel worden bijverwarmd. En als het warm is, kan de warmtepomp de ruimte ook koelen. De Mercuria is toepasbaar in nieuwbouwwoningen en bestaande woningen (renovatie).  

 Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (split) 
 • Mogelijkheden: koelen, verwarmen en warm tapwater (met behulp van optionele warmwaterboiler) 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsdruk buitendeel: 62,4 – 68,8 dB(A) (afhankelijk van type
 • Vermogens buitenunit (7°C  35°C): 4,60 kW, 5,79 kW, 8,36 kW, 11,39 kW en 14,65 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) tussen de 4,22 en 5,11 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elke willekeurig merk 

 

Eria Tower 

De Eria Tower is een warmtepomp met geïntegreerd een 180 liter voorraadvat voor warm water. Ook deze oplossing van Remeha is te combineren met elke cv-ketel. De Eria Tower kent een brede range in vermogens van 4,5 kW tot en met 16 KW in enkel- en driefase uitvoering. De oplossing kan verwarmen en koelen. Dankzij het standaard voorraadvat levert de warmtepomp ook warm water. Koeling mogelijk vanaf omgevingstemperatuur van 7 °C. Een bijkomstigheid: de Eria Tower is voorbereid op koppeling met andere groene oplossingen, zoals zonnepanelen en is daarmee volgens de fabrikant klaar voor een duurzame toekomst. 

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (split) 
 • Mogelijkheden: koelen, verwarmen en warm tapwater  
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 61 – 69 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Vermogens buitenunit (7°C-35°C): 4,60 kW, 5,82 kW, 7,9 kW, kW 11,39 en 14,65 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) tussen de 4,22 en 5,11 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk. 

 

Neptuna 

De Neptuna is volgens Remeha ‘de topper’ onder de huishoudelijke warmtepompen met een vermogensrange tot en met 27 kW in enkel- en driefase uitvoering. De mogelijkheid tot het aansturen van drie aparte verwarmingskringen zorgt voor flexibiliteit. De Neptuna bevat ook een eigen 40 liter buffervat om pendelen te voorkomen en de warmtepomp rustiger te laten werken. Daarnaast kan de Neptuna worden aangesloten op diverse buffervaten. Bij extreem koud weer kan er elektrisch of met de cv-ketel worden bijverwarmd en als het warm is kan de warmtepomp de ruimte ook koelen. Dat maakt de Neptuna geschikt voor vrijstaande of grote twee-onder-een-kap woningen. Dankzij de Remeha iSense PRO-regelaar heeft de Neptuna een besturing die in het geval van een hybride systeem ook de regeling van de cv-ketel overneemt.  

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (split) 
 • Mogelijkheden: koelen (optioneel), verwarmen en warm tapwater  
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 64 – 65 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Vermogens buitenunit (7°C-35°C): 4,60 kW, 5,87 kW, 8,26 kW, 10,56 kW, 14,20 kW, 21,70 kW en 24,40 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) tussen de 3,08 en 5,11 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

  

 

Daikin-Intergas

Intergas levert diverse hybride oplossingen, ook in samenwerking met derde partijen. Zo is er de Daikin-Intergas hybride totaaloplossing, evenals het Daikin monobloc die gecombineerd wordt met een Intergas Kombi Kompakt HR-ketel. Daarnaast werkt Intergas samen met Inventum als het gaat om de ventilatiewarmtepomp Ecolution Combi en Solo. 

 

Daikin-Intergas hybride totaaloplossing 

Daikin en Intergas werken samen als het gaat om de Daikin-Intergas hybride. Hierbij levert Daikin de warmtepomp, namelijk de Daikin Altherma lucht/water-warmtepomp (monobloc). Intergas zorgt voor de HR-ketel. De oplossing zorgt voor warmte en warm tapwater in woningen. En voor koeling (alleen de Daikin-Intergas hybride 8kW).  

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/water warmtepomp (monobloc) 
 • Mogelijkheden: verwarmen en koelen (optioneel) 
 • Koudemiddel: R32 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 61-62 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Vermogens buitenunit (7°C-35°C): 4,4 kW en 7,4 kW  
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) 5,04 of 4,45 (afhankelijk van type) 
 • Kan alleen worden gebruikt in combinatie met Intergas Kombi Kompakt HR-ketel en niet met bestaande cv-ketel van ander merk 

 

Ecolution Combi 50 en Solo 

Intergas levert de ventilatiewarmtepompen Ecolution Combi 50 en Solo. De bron van de Ecolution is warme ventilatielucht uit de woning. Dat werkt als volgt. In veel woningen wordt gebruik gemaakt van mechanische ventilatiesystemen. Via roosters in ramen en gevels komt verse lucht binnen. Diezelfde lucht – inmiddels vervuild en vochtig – wordt via afzuigventielen in onder meer de keuken, de toilet en de badkamer afgezogen door een MV-box (mechanische ventilatiebox). Maar met de afvoer van lucht gaat ook warmte verloren. De Ecolution wint die warmte terug, waardeert die op tot 50 graden en geeft het af aan het verwarmingssysteem. Bijkomend voordeel: juist ventileren draagt ook bij aan een gezond binnenmilieu.  

De Solo draagt zorg voor het mechanisch ventileren en levert door middel van de warmtepompfunctie warmte voor het verwarmingssysteem. Het warme tapwater is altijd afkomstig van de hr-ketel. De Combi 50 ventileert mechanisch, levert warmte voor de cv én draagt bij aan het opwekken van warm tapwater. Maar let op: volledige verwarming van de woning is niet mogelijk met de Combi of de Solo. Daarom worden beide ventilatiewarmtepompen gecombineerd met een hr-ketel.  

De Ecolution levert de basislast, de naverwarmer (de hr-ketel als een Intergas Xtreme) het piekvermogen. De Ecolution zorgt volgens Intergas direct voor energiebesparing. Het gasverbruik zal dalen met 35 tot 50 procent, daartegenover wordt er wel meer elektriciteit verbruikt. Dat kan overigens worden gecompenseerd door de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het huis. 

Specs warmtepomp:

 • Type: ventilatiewarmtepomp 
 • Mogelijkheden: verwarmen, ventilatie en verwarmen tapwater (alleen de Combi 50) 
 • Koudemiddel: R134A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 34-41 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Vermogens: gemiddeld opgenomen elektrisch vermogen 300 á 400 Watt. Maximaal vermogen is afhankelijk van cv-afgiftetemperatuur, weerstand cv-installatie en weerstand luchtkanalen.
 • COP-waarde warmtepomp: tussen de 3,5 en 6,0 (is afhankelijk van cvafgiftetemperatuurluchtdebiet en grootte van de woning).
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merken.

 

Daikin Intergas monobloc hybride warmtepomp 

Naast de Daikin-Intergas hybride totaaloplossing hebben beide fabrikanten ook een installatie ontwikkeld waarbij het Monobloc 4kW van Daikin wordt gecombineerd met een Intergas Kombi Kompakt HReco 30 of 36 (28 of 32 kW). De Daikin Altherma is een lucht/water-warmtepomp. Voor de piekbelasting bij koud weer en voor de aanvoer van warm tapwater zorgt de Intergas HReco-ketel. Die ketel is overigens niet zomaar een cv-ketel. Er wordt gebruikt gemaakt van een twee-in-één warmtewisselaar. Het cv-water en het koude tapwater stromen namelijk rechtstreeks door de warmtewisselaar, hierdoor koelen rookgassen maximaal af en wordt de condensatiewarmte optimaal benut. Dit zorgt volgens de fabrikant voor minimalisatie van het warmteverlies en een optimale warmteoverdracht. Deze toepassing van de Daikin Intergas Monobloc hybride warmtepomp is, zo stellen de fabrikanten, in het bijzonder geschikt voor de vervanging van bestaande producten in middelgrote en grote woningen. 

Specs warmtepomp: 

 • Type: ventilatiewarmtepomp 
 • Mogelijkheden: verwarmen 
 • Koudemiddel: R32 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 58,7 dB(A)
 • Vermogens buitenunit (7°C  35°C): 3,83 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) 4,49 
 • Kan alleen worden gebruikt in combinatie met een nieuwe meegeleverde CW4 (28 kW) of CW5 (32 kW) cv-ketel van Intergas en werkt niet met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

 

 

Nefit

Nefit presenteert verschillende warmtepomp-oplossingen. Zo is er de Nefit EnviLine Hybride Basis warmtepomp met een vanaf prijs van € 3.100 (na subsidie). De Ventiline is een ventilatiewarmtepomp die wordt gecombineerd met een hr-ketel. De prijzen hiervan beginnen bij € 3.800.  

 

Nefit EnviLine Hybride Basis  

Minder toebehoren, kortere montagetijd en lagere kosten. Dat zijn volgens Nefit belangrijke kenmerken van de EnviLine Hybride Basis-warmtepomp. Deze is verkrijgbaar vanaf € 3.100. De EnviLine buitenunit – split of monobloc – wordt gecombineerd met een EnviLine binnennunit en een externe bijverwarmer, bijvoorbeeld een (aanwezige) cv-ketel of hout- of pelletkachel. Het systeem zal bijvoorbeeld bij de vraag naar warm tapwater zelf bepalen wat het meest kostenefficiënt is: de levering door de warmtepomp, de bijverwarmer of een combinatie daarvan. In de praktijk betekent dit dat de warmtepomp de belangrijkste bron is, aangezien deze bij een buitentemperatuur van ­20°C nog warmte uit de buitenlucht haalt. Behalve warmte kan de warmtepomp ook koud water leveren en zo zorgen voor verkoeling in een woonhuis. 

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/water warmtepomp (split of monobloc) 
 • Mogelijkheden: verwarmen, koelen en warm tapwater 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel bij 40% vermogen (vermeld op het energielabel): 54 – 65 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Vermogens buitenunit (7°C  35°C): 3 kW, 5 kW en 7 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) 4,6 en 4,8 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

 

Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp 

Nieuwere woningen zijn vaak voorzien van mechanische ventilatiesystemen. En wie die manier van warmtevoorziening wil verduurzamen kan de stap zetten naar de toepassing van de Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp. Deze zorgt voor de ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. De warmtepomp werkt in combinatie met een Nefit HR-combiketel voor naverwarming tijdens pieken. En voor het gebruik van warm tapwater staat in het 50 liter boilervat van de warmtepomp altijd voorverwarmd water klaar voor gebruik door de combiketel. Zo is dit een effectief hybride systeem volgens de fabrikant ‘tot 30 procent energie bespaart op cv én warm water en tot 40 procent minder CO2 uitstoot 

 Specs warmtepomp: 

 • Type: ventilatiewarmtepomp 
 • Mogelijkheden: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water 
 • Koudemiddel: R134A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 49 dB  
 • Vermogens: gemiddeld opgenomen elektrisch vermogen 300 W
 • COP-waarde warmtepomp: 4,4  
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

   

Nibe

Dat met één oplossing een groot deel van de marktvraag kan worden afgedekt, bewijst NIBE. Hun hybride warmtepomp kan worden gecombineerd met een willekeurige, bestaande ketel, maar kan ook zonder deze ketel functioneren en het (goed geïsoleerde) huis verwarmen. 

 

NIBE hybride warmtepomp 

NIBE werkt, als het gaat om de hybride warmtepomp, met een modulerende monobloc lucht/water warmtepomp. Dit monobloc produceert warm cv-water. De warmtepomp kan hierdoor via een cv-leiding rechtstreeks op de cv-installatie (ongeacht fabrikaat en type) worden aangesloten. Het voordeel van een monobloc ten opzichte van een splitsysteem is verder dat de koudemiddelzijdige componenten in de buitenunit zijn ondergebracht waardoor bij de installatie van de warmtepomp niet met koudemiddelen hoeft te worden gewerkt. Dat vereenvoudigt de installatie, waardoor iedere vakbekwame cv-monteur de NIBE hybride warmtepomp kan installeren. Wel moeten in de woning een regelunit en een pomp voor de benodigde watercirculatie worden geïnstalleerd. In de hybride oplossing van NIBE zorgt de ketel voor het tapwater, de warmtepomp is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel – afhankelijk van de benodigde hoeveelheid -van de warmtelevering in het huis. Daarnaast kan de NIBE hybride warmtepomp actief koelen. En omdat de warmtepomp in deze samenwerking voor een groot deel in de verwarmingsbehoefte van de woning voorziet, gaat de cv-ketel langer mee. Maar de warmtepomp kan desgewenst ook worden gecombineerd met een stadsverwarmingsunit. Dat maakt de oplossing breed toepasbaar in de markt. De warmtepomp heeft een ingebouwde boilerregeling en is voorbereid op een all-electric, dus gasloze toekomst.  

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/water warmtepomp (monobloc) 
 • Mogelijkheden: verwarmen, koelen 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsdruk op 2 meter afstand (bij nominaal bedrijf): 36 dB(A
 • Vermogens: 4,5 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) 5,3 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

 

  

Vaillant

 Vaillant heeft twee hybride oplssingen: de aroTHERM en de geoTHERM. De ene (aroTHERM) maakt gebruik van de buitenlucht als bron voor het creëren van warmte (en koude), de ander (geoTHERM) steunt op een grondbron waar de energie uit wordt onttrokken.  

De aroTHERM is verkrijgbaar in diverse varianten met diverse vermogens. De warmtepomp (split of monobloc) neemt beschikbare energie op uit de buitenlucht. Hiervoor gebruikt de warmtepomp het koelmiddel R410A. En voor wie de stap wil maken naar all-electric, dus gasloos wonen, kan de uniSTOR warmwaterboiler (200-500 liter) of de uniTOWER (190 liter) koppelen aan de aroTHERM. 

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/water warmtepomp (split en monobloc) 
 • Mogelijkheden: verwarmen en koelen 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 53-61 dB(A)
 • Vermogens: 4,4 kW, 7,7 kW,10,5 kW en 14,6 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35) 4,2 en 4,7 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk. 

 

geoTHERM hybride 

De bodem als bron. Het is de basis van de geoTHERM 3 kW hybride warmtepomp van Vaillant. En dat heeft voordelen. De fabrikant stelt dat de geoTHERM 3 kW flink bespaart op energiekosten, tot wel 25 procent. Het verbruik daalt ook, waardoor de CO2-uitstoot tot wel 35 procent wordt verlaagd. Het systeem past op alle Vaillant hr-ketels jonger dan 8 jaar. Over naar all-electric? Geen probleem. Naast de warmtepomp is er dan alleen een boiler voor warm tapwater nodig. In de zomer kan de warmtepomp gebruik maken van de koelte die in de bodem is opgeslagen.  

Specs warmtepomp: 

 • Type: bodemgebonden warmtepomp  
 • Mogelijkheden: verwarmen, koelen 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsvermogen buitendeel: 45 dB(A
 • Vermogens: 3 kW 
 • COP-waarde warmtepomp: 4,3 of 4,4 (afhankelijk van type) 
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

 

  

Techneco

 Techneco focust, als het gaat om de hybride warmtepomp, op één product: de Elga hybride warmtepomp. Dit is een lucht-waterwarmtepomp met een binnen- en buitenunit die kan verwarmen en koelen. 

 

Elga hybride warmtepomp 

De Elga is een modulerende hybride warmtepomp die samenwerkt met elke gasketel, zo verzekert de fabrikant. De binnenunit wordt geplaatst naast de gasketel, de buitenunit op een dak, in de tuin of aan een gevel. De Elga is in één dag geïnstalleerd en is geschikt voor vrijwel elke (nageïsoleerde) woning. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 9,0 kW aan warmte nodig. De Elga genereert volgens de fabrikant met 4,9 kW in een Nederlands klimaat tot 92 procent van de warmtebehoefte. De gasbesparing voor verwarming is 50 – 90 procent. Als de extra elektrakosten hiermee worden verrekend komt de gebruiker volgens Techneco uit op een energiekostenbesparing van 20-35 procent. Naast verwarmen biedt de Elga ook de mogelijkheid de woning te koelen. In de zomer is de Elga in staat de temperatuur van de woning een aantal graden omlaag te brengen. Maar let op: het afgiftesysteem moet hiervoor wel geschikt zijn. Koelen over radiatoren is bijvoorbeeld niet mogelijk.  

Specs warmtepomp: 

 • Type: lucht/water warmtepomp (split) 
 • Mogelijkheden: verwarmen, koelen 
 • Koudemiddel: R410A 
 • Geluidsdrukniveau buitendeel: 47 dB(A)
 • Vermogens: 4,9 kW 
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35): 4,7  
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk 

 

 

Itho Daalderop

Itho Daalderop brengt sinds 2002 warmtepompen op de markt en het bedrijf is naar eigen zeggen marktleider in de nieuwbouw. Inmiddels zijn er ruim 20.000 Itho-Daalderop warmtepompen geplaatst. Begin 2018 nam Itho Daalderop een nieuwe assemblagelijn in gebruik voor de productie van warmtepompen. Het assortiment bestaat uit water/water-warmtepompen en verschillende typen lucht/water-warmtepompen, zodat er altijd een passende oplossing beschikbaar is.

HP-S lucht/water warmtepompen

Onder de naam HP-S is een split-unit lucht/water-warmtepomp verkrijgbaar in drie vermogens, 5,5 kW, 9,5 kW en 13 kW. De HP-S is zowel in de bestaande bouw als de nieuwbouw toepasbaar en kan zowel hybride als all-electric worden opgesteld (met voorraadvat voor het warme tapwater). Met de HP-S kan desgewenst worden gestart in een hybride opstelling en op een later moment gekozen worden om de woning all-electric te maken. Het enige wat dan hoeft te gebeuren is de cv-ketel te vervangen door het voorraadvat van 200 of 300 liter.

Specs warmtepomp:

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (split-unit)
 • Mogelijkheden: koelen, verwarmen en warm tapwater
 • Koudemiddel: R410A
 • Geluidsdrukniveau dB(A) buitendeel: 52dB
 • Vermogen warmtepomp (7° – 35°C): 5,5kW, 9,5kW en 13kW
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35): 4,6/4,2/4,7
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel van elk willekeurig merk

De HP (Cool) Cube van Itho Daalderop is een hybride warmtepomp die uit alleen een binnendeel bestaat. Een voordeel van deze warmtepomp is dat deze toepasbaar is in situaties waarin een separaat buitendeel niet mogelijk is of helemaal niet gewenst is. Op de HP (Cool) Cube kan de mechanische ventilatie worden aangesloten voor het benutten van energie uit de binnenlucht. De hybride warmtepomp werkt samen met de Base Cube cv-ketel. Deze zijn op elkaar ingeregeld.

Specs warmtepomp:

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (monobloc, binnendeel)
 • Mogelijkheden: koelen (HP Cool Cube), verwarmen)
 • Koudemiddel: R134a
 • Geluidsdrukniveau dB(A) binnendeel: 38
 • Vermogen warmtepomp (7° – 35°C): 1,9kW
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35*): 3,8
 • Werkt samen met de Base Cube cv-ketel van Itho Daalderop

*COP op basis van 25% binnenlucht van 20 graden en 75% buitenlucht van 7 graden.

HP-M 25 i

Deze zomer komt Itho Daalderop met een nieuwe monobloc warmtepomp die bestaat uit alleen een binnendeel. Deze werkt samen met elk merk en type cv-ketel. Doordat de HP-M 25 i uit alleen een binnendeel bestaat, is er veel minder installatiewerk nodig. Met de optioneel verkrijgbare dakdoorvoer is de aan- en afvoer van de buitenlucht te realiseren. De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht én uit de ventilatieretourlucht (indien aanwezig). Het voordeel hiervan is dat de warmtepomp uit maar liefst 600 m3 lucht per uur energie kan winnen. Hiervan komt circa 150 m3 uit de normale ventilatiestroom (indien aanwezig). Deze lucht is gemiddeld 20°C. De overige 450 m3 is buitenlucht. Wanneer er geen mechanische ventilatie is, wordt 600 m3 buitenlucht gebruikt. Door deze hoeveelheid lucht is het rendement hoger dan bij een ventilatiewarmtepomp.

Specs warmtepomp:

 • Type: lucht/water-warmtepomp (monobloc, binnendeel)
 • Mogelijkheden: Verwarmen
 • Koudemiddel: R134a
 • Geluidsdrukniveau dB(A) binnendeel: 38
 • Vermogen warmtepomp (7° – 35°C): 1,9kW
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35*): 3,8
 • Werkt samen met elk merk en type cv-ketel

*COP op basis van 25% binnenlucht van 20 graden en 75% buitenlucht van 7 graden.

 

 

Atag

Ook het 70 jaar oude Achterhoekse Atag is een belangrijke speler in de verwarmingsmarkt en het levert dan ook een brede range aan oplossingen, waaronder een hybride warmtepomp: de Energion M Hybrid.

Energion M Hybrid

De Atag Energion M Hybrid warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht en kan verwarmen, koelen en warm water leveren mét en zonder gas. De warmtepomp werkt samen met de (bestaande of nieuwe) cv-ketel. Volgens de fabrikant slaat deze warmtepomp de brug in de energietransitie van de bestaande naar het volledig overgaan naar ‘all-electric’ De hybride warmtepomp is dan ook geschikt voor bestaande woningen, maar ook voor nieuwbouw.

 

Specs warmtepomp:

 • Type: lucht/waterwarmtepomp (monobloc)
 • Mogelijkheden: koelen en verwarmen
 • Koudemiddel: R410A
 • Geluidsdruk buitendeel (op 2 meter afstand): 49 – 54 dB(A) (afhankelijk van type)
 • Nominaal vermogen buitenunit (7° – 35°C): 3,5kW tot 10,4 kW*
 • COP-waarde warmtepomp (verwarmen A7/W35): >5
 • Kan worden gebruikt in combinatie met bestaande cv-ketel

*werkelijk vermogen is hoger, nl. 37kW. Dat is de bovengrens van het ATAG CV-toestel

Inventum 

Voor de eerste stap om een huis met gasketel stap voor stap van het gas af te halen heeft Inventum een ventilatiewarmtepomp ontwikkeld. In een hybride oplossing ventileert de woning en wint alle warmte uit de ventilatielucht terug. De warmte die wordt teruggewonnen komt beschikbaar voor warm water of de centrale verwarming.  Een andere oplossing is een hybride lucht water warmtepomp. Deze werkt samen met de HR ketel en zal wanneer het mogelijk is het werk van de HR ketel overnemen en energie uit de buitenlucht winnen. De besparing op de gasrekening zal bij deze oplossingen tussen de 25 en 50 procent liggen. Inventum levert voor deze oplossingen verschillende modellen zoals de Ecolution, Spaarpomp en ModulAir. Wanneer er sprake is van een relatief laag energieverbruik kan ook een all-electric oplossingen worden geboden met deze producten.

Inventum Amia Lucht / Waterwarmtepompen

Met de lucht/water warmtepompen van Inventum kan een all-electric oplossing worden geleverd welke geschikt zijn voor zowel renovatie als voor nieuwbouw. Energie wordt op een duurzame manier uit de buitenlucht gewonnen om te kunnen verwarmen. Ook wordt deze energie gebruikt om warm tapwater te kunnen maken. Ander bijkomend voordeel is dat ook koelen mogelijk is met de Amia lucht water warmtepompen. Al dan niet in combinatie met ventilatieoplossingen en bijvoorbeeld PV- panelen kan er een oplossing volledig zonder gasaansluiting worden gecreëerd. Alle gangbare radiatoren, vloerverwarmingssystemen, convectoren en boilers kunnen worden aangesloten, dit geheel aangepast aan de situatie van het gebouw.

Reageer op dit artikel