nieuws

Green Deal Warmtepompen lijkt succesvol

Sector

Om de komende jaren tienduizenden woningen van een goede warmtepompinstallatie te voorzien, zijn er genoeg ‘technische handjes’ nodig: installateurs met kennis van zaken. Om het enorme tekort aan zulke vakmensen tegen te gaan, werd vorig jaar de Green Deal Warmtepompen gesloten. Inmiddels lijkt dit opleidingenproject een groot succes.

Green Deal Warmtepompen lijkt succesvol
De Installatiebranche en overheid tekenden in 2018 de Green Deal.

Installatiebedrijven hebben al jaren grote moeite om technische mensen met warmtepompkennis aan te trekken, terwijl de vraag naar zulk personeel alleen maar groter wordt. In september vorig jaar sloot Techniek Nederland (destijds nog bekend als Uneto-VNI) daarom samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en marktpartijen uit het onderwijsveld en bedrijfsleven de ‘Green Deal Warmtepompen’. Het doel was om in 2023 minstens 6.000 vakmensen te hebben omgeschoold tot warmtepompmonteur.

Aantal aanmeldingen ‘boven verwachting’

Inmiddels worden onder de deal cursussen aangeboden bij acht opleidingscentra, en lijkt het project succesvol. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is de belangstelling voor scholing in de warmtepomptechniek boven verwachting: “We weten nu al dat we in onze opleidingscentra de komende vijf jaar geen 6.000 maar 12.000 mensen gaan opleiden. Bedrijven melden medewerkers aan omdat ze steeds meer vraag uit de markt krijgen.”

> Lees in dit artikel meer over de Green Deal

Reageer op dit artikel