nieuws

Vereniging Duurzame Energie ondertekent Klimaatakkoord in ‘energiepositieve wijk’

Sector

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondertekende deze week namens 1.500 leden het Klimaatakkoord. Samen met meer dan honderd andere organisaties heeft de NVDE anderhalf jaar onderhandeld over maatregelen die de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug zullen brengen.

Vereniging Duurzame Energie ondertekent Klimaatakkoord in ‘energiepositieve wijk’

De NVDE ondertekende het Klimaatakkoord te midden van bewoners van De Wals, een nieuwe, energieleverende woonwijk in Voorhout. “Deze wijk is een droom die werkelijkheid wordt”, aldus Adriaan Harthoorn, van For Your Energy Freedom (4YEF), die het Plusleven-totaalconcept voor de wijk ontwikkelde. “Als ik bewoners hoor zeggen dat ze blij zijn om hier te wonen, raakt dat mijn hart. We praten over het Klimaatakkoord van Parijs en Nederland, maar hier gebeurt het echt. Niks energieneutraal, deze huizen zijn energiepositief. En dit kan ook in bestaande huizen.”

‘We knopen gebouw, energie en auto aan elkaar’

Yvonne van der Hulst, van Van der Hulst Bouwbedrijf, vult hem aan: “Dit is nu nog een uitzondering, maar het is goed opschaalbaar. Dit gaat groot worden. We gaan hier veel verder dan de wet voorschrijft. We knopen gebouw, energie en auto aan elkaar, en dan houden we nog steeds energie over. En we denken als bewoners: waar willen ze ventilatie en daglicht?” Bewoonster Marielle van Bemmel onderschrijft dit: “Onze energierekening bedraagt 18 euro per maand. En alles werkt, zonder gedoe en zonder aardgas. De elektrische deelauto’s komen nog. Ik denk dat veel Nederlanders er gelukkig van kunnen worden om in zo’n huis te wonen.”

Ed Nijpels: ‘Mooie momenten in een pijnlijk proces’

In 2030 zal driekwart van de elektriciteit in Nederland afkomstig zijn van zon en wind. Er is jaarlijks zo’n half miljard euro om duurzame keuzes te belonen: voor aardgasvrije wijken, voor woningeigenaren en voor woningcorporaties en huurders. “Voor mij zijn dit de mooie momenten in een pijnlijk proces”, aldus Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad, tijdens de ondertekening van het Klimaatakkoord door de NVDE. “De totstandkoming van het Klimaatakkoord was een buitengewoon lastige operatie. Het ligt er nu en we gaan aan de slag. Eén van mijn lievelingen in klas is de NVDE: die doet haar best zonder dat je het hoeft te zeggen. De 1.500 bedrijven die deze vereniging vertegenwoordigt, zijn koplopers in duurzaamheid. Ze zeuren niet, maar doen het gewoon, landelijk en ook in dit project. Ik zou willen dat alle kranten morgen openen met dit verhaal: een energierekening van 18 euro per maand, zulke mooie woningen, gelukkige mensen! Het gaat goed komen met de energietransitie, als men een voorbeeld neemt aan deze wijk en aan de NVDE.”

Toekomstbestendig wonen en rijden

Teun Bokhoven, voorzitter van de NVDE, plaatste namens de vereniging de officiële handtekening onder het akkoord. Bokhoven: “Voor ons is het Klimaatakkoord een belangrijke stap. Wij zijn een vereniging van bedrijven die gericht zijn op de nieuwe economie. Het Klimaatakkoord gaat dit faciliteren. Geweldig om hier, op een winderige plek, al te zien gebeuren wat standaard wordt voor heel Nederland. Onze leden faciliteren bewoners, zodat ze toekomstbestendig kunnen wonen en rijden. Ik hoorde gisteren mevrouw Von der Leijen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. ‘Zij die snel zijn, plukken als eerste de vruchten van de economisch transitie’, zei ze. Onze leden willen onderdeel zijn van de toekomst, en niet van het verleden.”

Foto: Teun Bokhoven, voorzitter van de NVDE) zette zijn handtekening onder het Klimaatakkoord en overhandigd het document aan Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad (Fotograaf Kees-Jan Bakker).

Reageer op dit artikel