nieuws

De Rijdende Rechter vindt airco ‘ontzettend stil’

Sector

Het plan van bewoners van een appartementencomplex om op hun balkon een airconditioner de plaatsen, stuitte vanwege de geluidsproductie op weerstand van de VvE. De Rijdende Rechter, waar de zaak voorkwam, vond de bezwaren echter ongegrond. Hij beoordeelde een tijdelijke geplaatste airco als ‘ontzettend stil’.

De Rijdende Rechter vindt airco ‘ontzettend stil’

De betreffende uitzending van De Rijdende Rechter vond plaats op 3 september. Het betrof een zaak van de familie Roosenburg die in een appartementencomplex in Poortugaal woont. De woning heeft op het zuiden een plat dak, waardoor het in de zomer erg warm kan worden. De wens om daar met een airconditioner wat aan te doen werd echter tegengehouden door de VvE. In een algemene ledenvergadering werd tegen plaatsing gestemd, vanwege de angst voor geluidsoverlast.

Meten van het geluid van de airconditioner

De zaak werd in de uitzending van 3 september voorgelegd aan de Rijdende Rechter. In die uitzending mat een deskundige het geluid van een airconditioner die tijdelijk op het balkon van de familie Roosenburg was geplaatst. Gemeten werd op de balkons van de buren aan weerszijden, maar door het omgevingsgeluid bleek dat lastig. In een van de twee metingen was het het geluid zelfs luider (42 dB) wanneer de airco uitstond, dan wanneer hij was ingeschakeld (41 dB). Met het blote oor was de airco bij de buren niet te horen.

Airco mag geplaatst worden

De uitspraak van rijdende rechter, meester John Reid, luidde dat de buitenunit ‘ontzettend stil’ is en dat de bezwaren van de omwonenden dus ongegrond zijn. De familie Roosenburg mag de airco daarom plaatsen, maar vanwege de  mogelijke geluidsproductie heeft de VvE wel inspraak in de keuze van het merk en type. Ook Rimme van der Ree van Klimaatexpert.com was bij uitzending uitgenodigd. Hij adviseerde de buitenunit op het dak te plaatsen. Daarmee bespaart de familie ruimte op het balkon en zal de airco ook hoorbaar zijn.

Lees meer over geluid en warmtepompen:

• In de berichten vliegen verschillende termen voorbij, zoals geluidsvermogen, luchtdruk, dB, dB(A) en geluidsenergie. Maar wat betekenen ze eigenlijk?
• Het geluid van lucht/water-warmtepompen: ‘is de wetgever horende doof?’
• De voorgestelde wijziging van het Bouwbesluit omvat geluidseisen voor buitenunits.
• Het Institute of Technology (AIT) in Wenen doet onder programmanaam SilentAirHP onderzoek naar een ultrastil concept voor een lucht/water-warmtepomp.
• Volgens Onderzoeksbureau Sira Consulting brengt de invoering van geluidseisen maatschappelijke kosten met zich mee.
• Het consumentenprogramma Kassa nam vorig stelling met de uitspraak dat miljoenen Nederlanders last gaan krijgen van het geluid van warmtepompen.
• Een lucht-water warmtepomp maakt wat geluid, maar er zijn voldoende oplossingen voor, zo blijkt uit een rondvraag langs marktpartijen, naar aanleiding van uitspraken in het programma Kassa.
• Als je van tevoren goed nadenkt hoe en waar je een warmtepomp plaatst, hoeft geluid geen issue te zijn”, stelt Richard van der Lei, directeur Koelvisie in Drachten, in zijn gastcolumn.
Reageer op dit artikel