nieuws

Hoogleraar: ‘Aquathermie gaat een groot ding worden’

Sector

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design aan de TU Delft, staat bekend om zijn ‘out of the box’-manier van denken. Zo werkt hij aan een plan om met tienduizend Friese oppervlaktewater-warmtepompen de Elfstedentocht mogelijk te maken. Sowieso gelooft Van den Dobbelsteen meer in oppervlaktewater als bronsysteem dan in luchtwarmtepompen, vertelt hij in een interview met de website Gawalo. 

Hoogleraar: ‘Aquathermie gaat een groot ding worden’

Als het om het verduurzamen van de gebouwde omgeving gaat, doet Nederland het volgens Van den Dobbelsteen ‘niet slecht’, maar kan het nog veel beter: “We hebben een bestaande gebouwde omgeving die flink geüpgraded moet worden, en dat gaat veel te langzaam. Iedereen is in afwachting van het Klimaatakkoord en zit op subsidieregelingen te wachten.” Volgens hem is er meer sturing nodig om van het gas los te komen. Als het gaat om de alternatieven voor een gasketel hebben burgers geen idee, en ze zijn daar ook niet voor opgeleid. Van den Dobbelsteen: “De gemeente is dé instantie om het langetermijnbelang van de gemeenschap in zijn algeheel te behartigen.”

‘Aquathermie wordt een groot ding’

Bij die transitie naar gasloos is Van den Dobbelsteen naar eigen zeggen ‘geen voorstander van luchtwarmtepompen’: “Vanwege het geluid, maar ook vanwege het feit dat ze in de zomer opwarming creëren als je ermee gaat koelen. Ik voorzie wel dat aquathermie (waarbij oppervlaktewater als bron wordt gebruikt – red.) een groot ding gaat worden. Een gemeente als Amsterdam is er serieus mee bezig. Ze hebben honderden kilometers kade die vervangen moeten worden. Met het oog op aquathermie gaan ze proeven doen met uitwisselmatten in de kademuren. Ze zijn ook aan het kijken hoe ze er slimme technologie in kunnen toepassen, zoals IoT.”

Waterstof en biogas: geen volwaardige alternatieven

Over waterstof als alternatief voor aardgas wordt vaak te gemakkelijk gedacht, zegt de hoogleraar in het interview. “Waterstof kan niet overal door het huidige net. Het gaat misschien wel door de standaardleidingen, maar je moet alle koppelingen en verbindingen vervangen. Daarmee is het niet zo goedkoop als gesuggereerd.” En ook synthetisch methaan of biogas – waar minder aanpassingen voor nodig zijn – ziet hij niet als volwaardig alternatief: “Van al die gassen kunnen we niet zoveel produceren als dat we nu aan aardgas verbruiken.”

Het volledige interview met Andy van den Dobbelsteen is te lezen op Gawalo.

Nederlands Warmtepomp Congres 2019
Andy van den Dobbelsteen is hoofdspreker op het Nederlands Warmtepomp Congres 2019, dat op 9 oktober plaatsvindt tijdens de Vakbeurs Energie in ‘s-Hertogenbosch. Hij gaat daar onder andere in op de vraag welke rol warmtepompen moeten vervullen in de energietransitie. Daarnaast laat hij voorbeelden zien van innovatieve ‘out of the box’- concepten helpen om draagvlak en enthousiasme voor de grootschalige verduurzaming van (bestaande) woningen te creëren.
Meer informatie: Nederlands Warmtepomp Congres 2019


> Leestip: ‘Warmtepompen maken een Elfstedentocht mogelijk’

Reageer op dit artikel