nieuws

Diederik Samsom wil energietransitie betaalbaar maken met wijkgerichte aanpak

Sector

De energietransitie van woningen en gebouwen moet volgens Diederik Samsom worden betaald uit de energierekening. Leningen moeten vriendelijker worden, en warmtepompen en maatregelen als dubbelglas 20 procent goedkoper. Dat kan volgens hem met een wijkgerichte aanpak.

Diederik Samsom wil energietransitie betaalbaar maken met wijkgerichte aanpak

Tijdens het Koudemiddelen Congres, dat op 20 juni plaatsvond in Ede, vertelde Diederik Samsom, onderhandelaar voor het Klimaatakkoord, hoe de opdracht om 8 miljoen huizen en gebouwen van het gas af te sluiten kan worden betaald. Zijn antwoord lijkt simpel: “Uit de energierekening.” Gezinnen betalen 100 tot 150 euro per maand aan gas. Voor alle huizen en gebouwen samen is dat in 2050 in totaal 700 miljard euro. “Het moet mogelijk zijn om een deel daarvan te lenen, en met dat geleende geld de energierekening te verlagen. Daardoor betaalt de investering zichzelf terug.”

Warmtepomp moet 20  procent goedkoper

Dat sommetje gaat nu echter nog niet op, constateert Samsom. Hij rekent voor dat voor een lening van 15.000 euro, afgesloten voor de verduurzaming van een huis, 80 euro per maand moet worden betaald. “Maar de winst aan de kant van de energierekening is maar 60 euro. Dat past dus niet, en daarom moet de uitvoering goedkoper worden. Niet alleen warmtepompen moeten 20 procent goedkoper worden, dat geldt ook voor bijkomende maatregelen, zoals de toepassing van dubbel glas en isolatie.” Dat ‘goedkoper worden’ moet in de ogen van Samsom lukken als de logica van de cd-speler wordt gevolgd. Met andere woorden: hoe hoger de productieaantallen, hoe lager de prijs per stuk. “Het helpt daarbij dat alle huizen in Nederland op elkaar lijken, waardoor ze geschikt zijn voor massaproductie”, stelt hij.

Leningen moeten ‘vriendelijker’ worden

Om het financiële plaatje voor burgers aantrekkelijker te maken, moet volgens Samsom ook aan de financiering worden gesleuteld. De leningen moeten wat vriendelijker worden. “Daar is al gehoor aangegeven, met 1,5 procent rente over 30 jaar”, stelt hij. Samsom constateert verder dat de huidige lage energierekening niet stimuleert om van het gas te gaan. “De oplossing lijkt simpel: het verhogen van de energierekening. Maar dat ‘experiment’ van begin dit jaar is niet bevallen. Je kunt ook de normen verscherpen, maar dat is lastig voor een gewoon gezin. Wat moet je zeggen tegen familie De Vries als in 2030 hun huis niet aan de norm voldoet? U moet uw huis uit? Dat kan niet. Subsidie werkt beter, maar het vraagt politieke moed.”

Wijkgerichte aanpak

Om massaal van het gas af te gaan, is volgens Samsom een plan nodig waarbij mensen elkaar stimuleren. Dat is de wijkgerichte aanpak, en de logica erachter is dat alle woningen op elkaar lijken. “De kans dat uw huis op dat van de buren lijkt bedraagt 90 procent. Alleen een land als Noord-Korea scoort hoger. De wijkgerichte en collectieve aanpak is kostenbesparend en moet vanuit gemeenten worden gestimuleerd. Dit moet leiden tot 1,5 miljoen gasloze woningen in 2030. De helft wordt aangesloten op een warmtenet, de andere helft krijgt een warmtepomp. Dat zorgt voor een enorme explosie in de markt, daar zie je nu al de voortekenen van.”

Reageer op dit artikel