nieuws

Hoge elektriciteitsprijs belemmert warmtepompverkoop in België

Sector

De verkoop van warmtepompen in België is vorig kalenderjaar met 20 procent gestegen. Volgens de Belgische Warmtepompassociatie gingen er in 2018 ruim 78.000 warmtepompen over de toonbank. Behalve lucht/water- en water/water- zijn daarbij overigens ook lucht/lucht-warmtepompen meegerekend.

Hoge elektriciteitsprijs belemmert warmtepompverkoop in België

Net als in Nederland is fossiele verwarming in België veruit dominant: jaarlijks worden bij onze zuiderburen zo’n 200.000 gas- en olieketels verkocht. InfoWarmtePomp.be – het infoplatform van de Belgische warmtepompassociatie – stelt ‘zeer tevreden, maar niet euforisch’ over de verkoopcijfers te zijn.

Prijsverschil tussen elektriciteit en fossiele brandstoffen

Om de klimaatdoelstellingen te halen, zullen de verkoopcijfers nog fors moeten groeien, zo is op de betreffende website te lezen. Een belangrijke belemmering daarbij is het prijsverschil tussen elektriciteit en fossiele brandstoffen zoals aardgas (en stookolie, in het geval van België). De warmtepompassociatie stelt dat de elektriciteitsrekening van een Belgisch huishouden de afgelopen jaren zeventien keer sterker is gestegen dan in omliggende landen. De Belgische stroomprijs is de op twee na hoogste van Europa (na Duitsland en Denemarken).

Verschuiving op de energiebelasting

Die hoge stroomprijs is onder andere het gevolg van een BTW-verhoging, de introductie van duurzaamheidsheffingen op energie, en hogere kosten voor elektriciteitsnetten. Volgens de associatie is het Belgische nettarief – de vergoeding voor gebruik van het netwerk – de afgelopen drie jaar met de helft gestegen en inmiddels het hoogste van Europa. Al twee jaar spreekt de Belgische overheid over een zogenaamde ‘groene taxshift’; een verschuiving op de energiebelasting zoals die in Nederland in het Klimaatakkoord is opgenomen. Daarbij worden fossiele energiedragers zwaarder belast, en elektriciteit minder, zodat de keuze voor een warmtepomp  financieel aantrekkelijker wordt. Concrete maatregelen zijn echter nog niet getroffen. Dat is reden voor de Belgische warmtepompassociatie om er bij de volgende regering, die momenteel wordt geformeerd, op aan te dringen dat men serieus werk maakt van zo’n ‘groene taxshift’.

Reageer op dit artikel