nieuws

‘Huidige warmtepompen gaan het niet redden’, aldus Diederik Samsom

Sector

Warmtepompen moeten stiller, kleiner en efficiënter worden, en worden gevuld met een natuurlijk koudemiddel. Dat is de mening van Diederik Samsom, die namens de gebouwde omgeving is betrokken bij het Klimaatakkoord. Hij ziet de meeste huidige warmtepompen als omgekeerde Aziatische airconditioners. “Ze zijn heel lui omgekeerd, er is niet veel aan gedaan. Ze gaan het niet redden.”

‘Huidige warmtepompen gaan het niet redden’, aldus Diederik Samsom

Samsom deed zijn uitspraken tijdens Het Koudemiddelen Congres dat op 20 juni in Ede plaatsvond. Daar daagde hij de zaal vol specialisten in de koudetechniek uit om een ‘Nederlandse warmtepomp’ te ontwerpen en fabriceren.

Geluid van warmtepompen

Een van de problemen van de huidige warmtepompen is de geluidsproductie. Samsom: “Ze komen allemaal uit Azië. Daar maakt niemand zich zorgen om de herrie. Dat is anders in Nederland, we zijn het enige land dat zich hier druk om maakt. Het is een uiting van onze welvaart. En je hebt hier tv-programma’s over een heg die volgens de buren vijf centimeter te hoog is. De eerste norm voor warmtepompen gaat mede hierom niet over het energieverbruik, maar over geluid.” Samsom concludeert dat ‘de omgekeerde airco’ het in Nederland niet gaat redden.

Koudemiddelen zijn broeikasgassen

Een ander probleem van de huidige warmtepompen heeft volgens Samsom te maken met het koudemiddel dat erin zit. “Dat zijn bijna allemaal broeikasgassen, waarmee we achteruit hollen als we er straks 750.000 warmtepompen mee volstoppen. Mensen gaan er verkeerd mee om en gooien de warmtepomp bijvoorbeeld weg als hij moet worden vervangen. Daardoor komen er broeikasgassen in de atmosfeer en boeren we achteruit.”

‘Nederlandse warmtepomp’ is kans

Samsom wees het publiek op de kans om een ‘Nederlandse warmtepomp’ te ontwikkelen. “Die moet op de plaats passen waar nu de ketel staat, hij moet stiller zijn en worden gevuld met een natuurlijk koudemiddel.” Verder wees Samsom op de financiering, waarbij hij het voorbeeld van de auto-industrie aanhaalde. “Doordat auto’s te duur werden, zijn leasen en andere financieringsmogelijkheden ontstaan. Dat moet ook met warmtepompen gebeuren.” Samson vatte de uitdaging samen met “technische innovatie aan de ene kant en financieren aan de andere kant”.

Leestips

De volledige presentatie van Diederik Samsom tijdens Het Koudemiddelen Congres

‘Samsom geeft verkeerd beeld van warmtepompen’

Reageer op dit artikel