nieuws

‘Diederik Samsom geeft verkeerd beeld van warmtepompen’

Sector

De presentatie van Diederik Samsom over warmtepompen op ‘Het Koudemiddelen Congres’, op 20 juni in Ede, roept de nodige reacties op. Zo vindt Henk Kranenberg van Daikin een aantal uitspraken ongenuanceerd. Hij valt onder meer over de opmerking dat de huidige warmtepompen ‘niet veel meer dan omgekeerde airco’s’ zijn.

‘Diederik Samsom geeft verkeerd beeld van warmtepompen’

Op ‘Het Koudemiddelen Congres’ zei Samsom dat warmtepompen stiller, kleiner en goedkoper moeten worden, en moeten worden gevuld met een natuurlijke koudemiddel. Hij ziet de meeste huidige warmtepompen als omgekeerde Aziatische airconditioners. Ze zijn volgens hem “heel lui omgekeerd; er is niet veel aan gedaan”. Kranenberg, die op het congres aanwezig was, vindt de opmerkingen van Samsom populistisch. “Hij geeft een volledig verkeerd en verdraaid beeld van de werkelijkheid. Dat verwacht ik niet van een belangrijke woordvoerder van het Klimaatakkoord en de verduurzaming.”

Warmtepompfabriek in Oostende

Kranenberg wil Samsom uitnodigen voor een bezoek aan de Daikin-warmtepompfabriek. “Die staat niet in Azië, maar in Oostende, op slechts 30 kilometer afstand van de Nederlandse grens. Daar kan hij ook onze research&development-afdeling en testfaciliteiten bekijken. We zijn al decennia bezig met de ontwikkeling van warmtepompen. Dat geldt ook voor andere fabrikanten. En die produceren ook in Europa, ik schat dat wellicht de helft van de warmtepompen op de Nederlandse markt uit Europa komt.”

Geluid van warmtepomp

Dat het geluid in Azië geen issue is, zoals Samsom tijdens het congres beweerde, klopt volgens Kranenberg ook niet. “Net als overal hebben ook de mensen in Azië liever een stil apparaat.” Met betrekking tot de opmerking dat het geluid voor Nederland te luid is vraagt Kranenberg zich af of Samsom weleens een warmtepomp heeft gehoord. “Stiller is altijd beter, maar voor de meeste mensen – ja, ook voor de buren – is het geluid in verreweg de meeste gevallen acceptabel. Maar die mensen hoor je niet. Geluid is natuurlijk een kwestie van perceptie. Daarom is het goed dat er wetgeving komt, daarover is iedereen het eens. Maar werp geen onnodige belemmeringen op.”

Veiligheid warmtepomp heel belangrijk

Over de opmerking dat warmtepompen moeten worden gevuld met natuurlijke koudemiddelen wil Kranenberg ook nog wat kwijt: “Voor ons als fabrikant is de veiligheid van onze producten heel belangrijk. Daarom kiezen we nog niet voor natuurlijke koudemiddelen als propaan. Dat valt in de brandbaarheidscategorie A3. Als je bepaalde risico’s zou accepteren, zoals tijdens het congres werd gesuggereerd, kun je bij de meer dan 10 miljoen geïnstalleerde warmtepompen in Europa rekenen op duizenden incidenten. Dat is voor ons en voor andere producenten niet acceptabel. Het zou de energietransitie ook geen goed doen en er is geen overheid die dat zou toestaan. Het is zeker niet zo dat we natuurlijke koudemiddelen uitsluiten. Sterker nog, we hebben koelinstallaties met propaan en CO2 in ons assortiment. Er wordt continue onderzocht welk koudemiddel het beste past bij welke toepassing, op basis van energie-efficiëntie, veiligheid en nog veel meer.”

Reageer op dit artikel