nieuws

Grootschalige fraude met subsidies voor warmtepompen

Sector

Afgelopen week heeft de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD) in de omgeving van Nijmegen een woning en bedrijfspand doorzocht in verband met vermoedelijke fraude met warmtepompsubsidies. De eigenaar van het installatiebedrijf waar werd binnengevallen, wordt verdacht van het aanvragen van ISDE-subsidie voor nooit geleverde warmtepompen.

Grootschalige fraude met subsidies voor warmtepompen

De installateur zou de formulieren hebben ingevuld namens particulieren, die in ruil voor hun medewerking een paar honderd euro kregen. De warmtepompen waar de subsidieaanvragen voor werden opgesteld, zijn in veel gevallen nooit geleverd. De aanvragen werden echter wel met een bewijs van aanschaf en een betalingsbewijs naar ISDE-uitvoeringsinstantie RVO verzonden. RVO betaalde het subsidiebedrag daarna aan de betreffende particulieren, die volgens de FIOD vermoedelijk een deel daarvan contant aan de verdachte uitbetaalden. Bij onderzoek van RVO bleek dat in 70 procent van de bezochte adressen geen warmtepompen zijn aangetroffen.

Valse facturen en betalingsafschriften

Na een fraudemelding door RVO is een strafrechtelijk onderzoek naar de gang van zaken gestart. Vermoedelijk heeft de verdachte valse facturen en betalingsafschriften gemaakt, die door de particulieren zijn gebruikt als bewijs bij de subsidieaanvraag op een warmtepomp. De FIOD vermoedt dat tot circa 100.000 euro uit de ISDE-pot onterecht aan de aanvragers is uitgekeerd.

Bron: FIOD

Reageer op dit artikel