nieuws

Salderingsregeling zonne-energie met drie jaar verlengd

Sector

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Snel van Financiën maakten donderdag in een brief bekend dat de zogeheten ‘salderingsregeling’ wordt verlengd: eigenaren van zonnepanelen kunnen de stroom die ze opwekken tot 2023 volledig aftrekken van hun eigen verbruik. Daarmee blijft de regeling drie jaar langer in gebruik dan aanvankelijk in het regeerakkoord was afgesproken.

Salderingsregeling zonne-energie met drie jaar verlengd

Ook na 2023 zullen eigenaren van zonnepanelen nog een vergoeding krijgen voor de teruggeleverde stroom, maar het belastingvoordeel wordt dan geleidelijk afgebouwd. De regering besluit op een later moment hoe die afbouw in zijn werk gaat. Naar verwachting zal het fiscale voordeel in 2030 tot nul zijn teruggebracht.

‘Terugverdienen van investering’

Techniek Nederland meldt in een verklaring enthousiast te zijn over de verlenging van de salderingsregeling. Doekle Terpstra, voorzitter van de branchevereniging, denkt dat het besluit van Wiebes een stimulans is voor consumenten en bedrijven om méér daken te voorzien van zonnepanelen: “Consumenten en ondernemers hebben nu de zekerheid dat ze hun investering zullen terugverdienen. Dat is belangrijk, want zonne-energie speelt een cruciale rol in de energietransitie.” De vereniging zegt zich te kunnen vinden in de stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling na 2023.

‘Gemiddelde terugverdientijd blijft overeind’

Volgens Techniek Nederland heeft de salderingsregeling sterk bijgedragen aan het succes van zonne-energie in Nederland. Terpstra: “Al meer dan een miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak, maar de potentie is nog veel groter. Er zijn nog veel daken zonder zonnepanelen en ik denk dat daar de komende tijd snel verandering in komt.”
De gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar op de investering in zonnepanelen blijft volgens de branchevereniging overeind, óók voor panelen die de komende tijd worden geplaatst. Woningeigenaren, verhuurders, scholen, sportverenigingen en bedrijven weten daardoor waar ze aan toe zijn, zo staat in de verklaring van Techniek Nederland.

‘Zonnestroom zelf direct verbruiken’

Ook Holland Solar, de branchevereniging voor de Nederlandse zonne-energiesector, reageert met instemming op het besluit van de minister. De afbouw van de regeling na 2023 stimuleert de consument om minder elektriciteit terug te leveren aan het net en zo veel mogelijk elektriciteit direct zelf te verbruiken, stelt Peter Desmet, bestuurslid bij de vereniging. “Het zelf consumeren van geproduceerde zonnestroom is voor consumenten dan altijd de meest voordelige optie. Daarmee bespaart men immers de volledige aankoopprijs van elektriciteit: de daadwerkelijke prijs inclusief alle belastingen die er door de overheid op worden geheven.”

Reageer op dit artikel