nieuws

EHPA organiseert 8e Heat Pump City of the Year-verkiezing

Sector

Binnenkort vindt voor de achtste keer op rij de Heat Pump City of the Year-verkiezing plaats. De inzendtermijn voor mededingers is verlengd. Europese projecten die de voordelen van de warmtepomp in de industriële, residentiële en commerciële sector laten zien, kunnen nog tot 23 april worden ingediend.

EHPA organiseert 8e Heat Pump City of the Year-verkiezing

De Heat Pump City of the Year Award (HPCY) is een initiatief van de EHPA (European Heat Pump Association). De organisatie lanceerde de award in 2011, om steden en regio’s in de kijker te zetten die een energie-efficiënt warmtepompproject hebben opgezet. Volgens de EHPA is de internationale aantrekkingskracht van de award jaar na jaar gegroeid, waardoor hij nu deelnemers uit heel Europa trekt.

Bewustmaking rond warmtepompen

Het HPCY-project heeft de volgende drie doelstellingen:
• ‘Best Practice’ voorbeelden van warmtepompen in stedelijke gebieden verzamelen om ze aan EU-autoriteiten te presenteren.
• Het creëren van rolmodellen, voor partijen die nog steeds aarzelen om over te stappen op duurzame technologie.
• Mensen bewust maken van het potentieel van warmtepompen.

Integratie met duurzame technologieën

De inzendtermijn voor mogelijke nominaties voor de award van 2019 duurt nog twee weken. De EHPA roept op om projecten uit diverse toepassingsgebieden aan te melden, dus rond residentiële, commerciële en industriële gebouwen. Een belangrijk elementen bij de beoordeling door de jury is het niveau van integratie met thermische netwerken en andere duurzame technologieën, zoals zonnepanelen.

Drie speciale categorieën

Naast de ‘hoofd’-award voor de Europese Warmtepompstad van 2019 worden prijzen uitgereikt in drie speciale categorieën (met erachter de beoordelingscriteria):
• DecarbIndustry: Slim gebruik van restwarmte, CO2-reductie in industriële processen, besparingen (zowel op energie als op het eindproduct), optimalisatie van verdampings/condensatietemperatuur.
• DecarbBuilding: CO2-reducties, verbetering van het thermisch binnencomfort, hogere SCOP’s, installatiegemak, esthetische cormgeving.
• Next Generation Heat Pump: hoog innovatieniveau, integratie met andere duurzame energietechnieken (richting 100% hernieuwbaar), potentieel aan kostenreductie (op installatie, unit, en verwarming/koeling).

Projecten indienen

Deelname aan de verkiezing staat open voor:
• Steden en regio’s
• Nationale verenigingen
• Producenten van warmtepompen
• Project managers
• Eenieder die verder is betrokken bij projectontwikkeling

De prijsuitreiking vindt plaats op 15 mei 2019 in Brussel, tijdens het HP Forum 2019. Projecten kunnen worden ingediend via deze website, tot 23 april 2019.

Winnaars van de EHPCY in 2018
#HPCY2018: City of Veere (NL) – Triple Aqua
#DecarBuilding: City of Vejle (DK) – Best Green
#DecarbIndustry: City of Cologne (DE) – Zent-Frenger
#NextGenerationHP: City of Arnhem (NL) – Nathan Group
Reageer op dit artikel