nieuws

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling adsorptiewarmtepomp bestaande woningen

Sector

Cooll Sustainable Energy Solutions B.V. heeft via Energiefonds Overijssel en een aantal private investeerders een financiering verkregen van in totaal 1,5 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de doorontwikkeling van een compacte, gasgestookte adsorptiewarmtepomp die volgens Cooll Sustainable de HR-ketel kan gaan vervangen.

1,5 miljoen euro voor ontwikkeling adsorptiewarmtepomp bestaande woningen

De ontwikkeling betreft een nieuw systeem waarmee volgens Cooll Sustainable 30 tot 50 procent van de energie en bijbehorende CO2-uitstoot kan worden bespaard. Met de investering van 1,5 miljoen euro is het bedrijf in staat om de ontwikkeling richting marktintroductie te versnellen. De adsorptiewarmtepomp moet uiteindelijk een goedkope oplossing bieden om de HR-ketel te vervangen.

Noodzakelijke bouwtechnische aanpassingen

Ruimteverwarming in bestaande woningen maakt het grootste deel uit van het huishoudelijk energieverbruik in Nederland. Het grootschalig gebruik van reguliere warmtepompen als alternatief voor de HR-ketel wordt volgens Cooll Sustainable Energy Solutions geremd door de noodzakelijke bouwtechnische aanpassingen die ze met zich meebrengen. Het bedrijf biedt naar eigen zeggen ‘een oplossing voor beide problemen’.

‘Duurzame verwarming via het bestaande gasnet’

Het bedrijf ontwikkelt een compacte adsorptiewarmtepomp die met beperkte aanpassingen aan een woning kan worden geïnstalleerd. Dit type warmtepomp (zie kader onderaan voor meer uitleg)  is efficiënter dan een verwarmingsketel, waardoor hij minder gas verbruikt en daarmee minder CO2 uitstoot. Bovendien kan de technologie in de toekomst worden aangedreven door biobrandstoffen of (groene) waterstof, waarmee duurzame verwarming via het bestaande gasnet mogelijk wordt.

Energiezuiniger maken van woningen

Volgens de ontwikkelaar kan adsorpietechnologie dankzij de bovengenoemde voordelen een belangrijke bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van woningen in Nederland, zonder dat dit tot grote (extra) uitgaven voor de consument leidt. Momenteel zijn er weinig oplossingen om de warmteopwekking voor verwarming van bestaande woningen energiezuiniger te maken, zo stelt Cooll. Technologie die dit wel mogelijk maakt, zou een grote impact hebben voor de consument en voor de energiedoelstellingen van Nederland.

‘Technologie naar de markt brengen’

“Gestart vanuit een wetenschappelijke basis staan we met Cooll nu vlak voor een belangrijke en uitdagende fase, waarin we de technologie moeten door ontwikkelen en naar de markt moeten brengen”, aldus Johannes Burger, initiatiefnemer van Cooll Sustainable Energy Solutions. “We zijn blij met het verkregen vertrouwen van waardevolle partners die helpen om dit traject mogelijk te maken.”
Bert de Haas, algemeen directeur van het Energiefonds Overijssel – een van de investerende partijen – vult hem aan: “We zijn al lange tijd in gesprek met de ondernemers van Cooll. De nieuwe technologie en hun  plannen en ambities sluiten goed aan bij de doelstelling van het energiefonds: 20 procent nieuwe energie in 2023 in Overijssel. Met deze investeerders toegevoegd kunnen de ondernemers van Cooll hun technologie versneld richting de markt brengen. We zijn trots om als Energiefonds Overijssel een substantiële bijdrage aan deze innovatie te kunnen leveren.”

Adsorptiewarmtepomp in een notendop
Cooll’s adsorptiewarmtepomp bevat een vergelijkbare continue cyclus als een normale elektrische warmtepomp. Compressie van het koudemiddel vindt nu echter plaats met een door warmte aangedreven adsorptiecompressor in plaats van een elektrisch-mechanische compressor. De benodigde warmte is hierbij afkomstig uit een (gas)brander.

Meer informatie: Cooll Sustainable Solutions

Reageer op dit artikel