nieuws

Nieuwe warmtepompen en R32 op vakbeurs ISH

Sector

De internationale vakbeurs ISH, die deze week plaatsvindt in Frankfurt, is reden voor warmtepompfabrikanten om nieuwe toestellen aan te kondigen. Het gaat vaak om mooie designapparaten, soms met een glazen voorplaat. Ook inwendig zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Het koudemiddel R410A voert nog de boventoon, maar alternatieven zoals R32 rukken op.

Nieuwe warmtepompen en R32 op vakbeurs ISH

Het koudemiddel R32 is deze week op de klimaat- en sanitairvakbeurs ISH de grote gangmaker bij warmtepompfabrikanten. Na airco-units kiezen ook steeds meer fabrikanten van lucht/water-warmtepompen voor dit koudemiddel. Ook bij bodemwarmtepompen is dit zichtbaar. Het meestgebruikte koudemiddel, R410A, lijkt door zijn relatief hoge Global Warming Potential (GWP) van 2.088 gevoelig voor prijsstijgingen. Fabrikanten zoeken daarom naar alternatieven die minder zwaar drukken op de Europese F-gassenquotering. R32 wordt met een GWP van 675 als belangrijk alternatief gezien voor R410A.

Altherma 3 bodemwarm-tepomp met R32, van Daikin.

Bodemwarmtepomp met R32

Koploper bij de ommezwaai is Daikin, zelf producent van R32. Het was een paar jaar geleden de eerste fabrikant die R32-aircounits op de markt bracht, en kreeg al snel navolging van andere airco-producenten. Een jaar geleden had Daikin de primeur met een lucht/water-warmtepomp met R32, de Altherma 3. Ook hierin volgen diverse andere producenten van lucht/water-warmtepompen, zo bleek deze week op de ISH. Soms met de introductie van monobloc-toestellen, zoals LG, soms met een aankondiging, zoals Panasonic. Nu is Daikin ook koploper bij het gebruik van R32 in bodemwarmtepompen, maar daarbij heeft het bedrijf niet de primeur. Ook op de stand van Mitsubishi Electric stond ook een water/water-warmtepomp gevuld met R32, de Geodan.

VRV met R32

Daikin introduceert R32 nu ook bij VRV. Het eerste prototype van een 11 kW-warmtepomp met R32 demonstreerde Daikin op de ISH. Een introductiedatum werd nog niet genoemd. Eigenlijk was het nog een sneak preview, de unit was half verstopt. De keuze voor R32 in VRV/VRF levert discussie op. Het koudemiddel valt in categorie A2L en is dus licht brandbaar. Bij een lekkage aan een VRV/VRF-systeem kan zonder maatregelen de volledig inhoud in een ruimte vrijkomen. Daarnaast is het koudemiddel zes keer sterker zuurstofverdrijvend dan R410A. Volgens Daikin is inmiddels toch de keuze voor R32 bij VRV gemaakt. In eerste instantie komen er kleinere units met een beperkte koudemiddelinhoud; daarna volgen wellicht grotere vermogens.

Lucht/water-binnenunit HPU600 van Brofer.

Buitenunit en binnenunit

Een andere trend is het verminderen van de geluidsproductie van de buitenunit van lucht/water-warmtepompen. Op menig stand stond de buitenunit in een geluidsdicht kamertje om zo de stille werking te demonstreren.  Daarnaast zien fabrikanten kans om de buitenunit naar binnen te verhuizen. Dat lukt alleen bij een beperkt verwarmingsvermogen. Daarboven worden de luchtstromen te groot om via buizen naar binnen te leiden. Onder meer Nathan, Zehnder, Bosch, het Italiaanse Brofer en Vaillant lieten zulke oplossingen zien. Bij Vaillant gaat het met de RecoCompact Exclusive zelfs om een complete unit, inclusief ventilatie. Het is een groot toestel, hoewel Vaillant zelf de ‘platzsparende innenaufstellung’ benadrukt. De RecoCompact Exclusive is leverbaar in vermogens van 3, 5 en 7 kW.

Prefabschoorsteen van Ubbink, voor warmtepompen tot 7 kW.

Warmtepomp in schoorsteen

Beperking van het opstelvermogen geldt overigens ook voor schoorsteenconstructies, waarbij het Nederlandse Ubbink zich in het rijtje leveranciers meldt met een volledig kunststof kap. Deze is geschikt voor buitenhuisopstelling tot zo’n 7 kW. Daarboven wordt de unit te groot of is de dakkap te klein.

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen met kant-en-klare aansluitsets zijn in de woningbouw vrij gangbaar. Veel ketelfabrikanten hebben zoiets ontwikkeld, meestal samen met een warmtepompproducent. Voor grotere verwarmingssystemen in utiliteitsgebouwen komen het Nederlandse Dejatech en LG met een  hybridemodule die achter de grote staande gasketel wordt geklikt. De lucht/water-warmtepomp heeft een vermogen van 32 kW en heeft een modulaire opbouw, net zoals de gasgestookte ketel. De hybridetechniek is gepatenteerd. Het gaat volgens Dejatech om een unieke techniek die gelijktijdig verwarmen en koelen mogelijk maakt.

Lees morgen het vervolg van dit ISH-verslag, met aandacht voor meer warmtepompinnovaties.

 

Reageer op dit artikel