nieuws

‘Gezonde lucht en comfort worden nog altijd onderbelicht’

Sector

Het huidige jubileumjaar van Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric, staat voor directeur Arjen de Jong en marketing manager Erwin Bonis mede in het teken van de marktgroei van warmtepompen, zo geven ze in een interview aan. Met opleidingen, voorlichting richting eindgebruikers, en nieuwe producten zoals een totaalconcept voor Nul-op-de-meter-woningen gaan ze verder op ‘The road to all electric’.

‘Gezonde lucht en comfort worden nog altijd onderbelicht’

Toen Alklima 25 jaar geleden startte, verkocht het alleen split-airconditioners. In de loop der tijd kwamen daar onder andere VRF-systemen, lucht/water-warmtepompen en hoogtemperatuur CO2-warmtepompen bij. In 2014 introduceerde Alklima de slogan ‘The road to all-electric’, waarmee het bedrijf voorsorteerde op de energietransitie.

Is die slogan na vijf jaar niet aan vernieuwing toe?
‘Het thema is nog steeds heel relevant en daarom gaan we er zeker mee door. We willen het thema verder verdieping geven door meer te wijzen op comfort. Je kunt met City Multi-systemen en warmtepompen immers verwarmen en koelen, waardoor je altijd voor optimale condities zorgt. Die kant is nog onderbelicht, en ook gezonde lucht via luchtbehandeling is belangrijk. Om dat te optimaliseren werken we samen met andere bedrijven. We verkopen totaalconcepten en hebben hiervoor alle kennis in huis.’

Hoe spelen jullie met totaalconcepten in op ontwikkelingen in de woningbouw?
‘Daarvoor hebben we het paraplu-label Wattz ontwikkeld, met producten zoals de dakkap Wattz-up. Met een liftsysteem kan de warmtepomp uit een kap omlaag worden gehaald. Montage en onderhoud kunnen daardoor gemakkelijk van binnenuit plaatsvinden, wat een besparing op de installatiekosten oplevert. Samen met ABB en Zehnder hebben we de Wattz-IN ontwikkeld. Daar zit alles in wat nodig is voor een NOM-woning. Met de kennis die we hebben opgebouwd kunnen we installateurs helpen die een eigen invulling aan een skid willen geven.’

Hoe staat het met de ontwikkeling van de CO₂-warmtepomp?
‘Die vraag wordt veel gesteld. Begrijpelijk, want door de hoge aanvoertemperatuur van deze warmtepomp kunnen de bestaande radiatoren in principe blijven hangen. Dat maakt de CO₂-warmtepomp interessant voor toepassing in bestaande bouw. We zijn hem echter nog aan het testen en gaan er pas de markt mee op als we ervan overtuigd zijn dat alles goed functioneert.’

Wat is jullie visie op koudemiddelen in klimaatsystemen?
‘De ontwikkelingen op dat vlak gaan door, zoals nu met de stap naar R32, dat in al onze split-systemen zit. Vanwege de lichte ontvlambaarheid van dit koudemiddel zijn we met de huidige City Multi-systemen nog gebonden aan R410A. Maar we doen wel aan doorontwikkeling door de koudemiddelinhoud te verkleinen en het energiegebruik te verlagen. Een ander nieuw product is HVRF op R32. Dit is een doorontwikkeling van VRF; warmte en koude gaan bij HVRF via water het gebouw in voor afgifte in de ruimtes. We hebben al een aantal jaren een CO2-warmtepomp voor warmtapwater, en zijn nu bezig met het testen van een CO₂-warmtepomp voor woonhuizen.’

Het volledige interview, waarin ook wordt ingegaan op de bedrijfswaarden van Alklima, staat op de website koudeenluchtbehandeling.nl

Congres: ‘Future proof klimaattechniek’

Er komen grote veranderingen op het gebied van klimaattechniek voor de utiliteitsbouw aan, zoals met betrekking tot BENG, energielabels en binnenluchtkwaliteit.Om hier aan te voldoen zijn innovatieve klimaatinstallaties nodig. Het congres ‘Future proof klimaattechniek’, dat 26 maart aanstaande plaatsvindt in Utrecht, brengt bezoekers in één middag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Alle informatie over het programma en de wijze van inschrijven vindt u op de congreswebsite: www.futureproofklimaattechniek.nl


> Leestips:

Column: ‘Het paard achter de wagen spannen’
‘Gas- en olieketels moeten in 2030 worden verboden’
Discussie over omstreden BENG-conceptwaarden: hoe nu verder?

Reageer op dit artikel