nieuws

Techniek centraal in radioprogramma De BNR Techniektour

Sector

Voor het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken is techniek onmisbaar. Dat is de kern van De BNR Techniektour, een nieuw radioprogramma dat BNR vanaf donderdag 10 januari wekelijks uitzendt. In elke aflevering is een reportage te horen over technische uitdagingen en hoogstandjes die ervoor zorgen dat Nederland ‘veilig en voorspoedig’ functioneert. 

Techniek centraal in radioprogramma De BNR Techniektour

Voor de productie van de uitzendingen krijgt BNR medewerking van Uneto-VNI. Doekle Terpstra, voorzitter van de installateursvereniging, is naar eigen zeggen blij met het nieuwe radioprogramma: “Werkelijk overal speelt techniek een rol, maar vaak gebeurt dat op de achtergrond. Dit programma brengt de betekenis naar voren van al die grote en kleine projecten waar burgers en bedrijven iedere dag plezier van hebben. Techniek krijgt hiermee de erkenning die het verdient.”
BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich kijkt uit naar het nieuwe programma: “Je staat lang niet altijd stil bij de cruciale plaats die techniek heeft in onze samenleving. Onze eigen uitzendingen zouden niet mogelijk zijn zonder bedrijven uit de techniekbranche. Die wereld is enorm in ontwikkeling en daar horen we relatief weinig over. De BNR Techniektour gaat daar iets aan veranderen.”

Slimme energienetwerken

Thomas Schuurman gaat het programma presenteren. “Iedere week gaan we in een reportage op zoek naar de technische achtergronden van het nieuws”, vertelt hij. “Op 10 januari hebben we het bijvoorbeeld over extreem zware regenbuien als gevolg van de klimaatverandering. Kan onze riolering dat wel aan? Andere uitzendingen gaan onder meer over smart buildings, legionellapreventie, slimme energienetwerken en het voorkomen van blikseminslag op festivals. In iedere Techniektour schuift een panel van experts aan om een toelichting én een mening te geven over actuele en maatschappelijke kwesties die raakvlakken hebben met techniek.”

Toegevoegde waarde

BNR en Uneto-VNI (dat vanaf 2019 verder gaat onder de naam Techniek Nederland) willen met De BNR Techniektour wekelijks laten horen hoe groot de impact van techniek is op onze maatschappij. Het vakgebied is veel breder dan de meeste mensen zich realiseren, zo stellen de radiozender en de vereniging: ‘Techniek is essentieel voor onze industrie, onze kantoren, onze woningen en onze infrastructuur. Het programma onderstreept de toegevoegde waarde van technische bedrijven voor hun klanten én voor de Nederlandse samenleving.’

‘Kansen als warmtepompmonteur’

De BNR Techniektour is ook te beluisteren als podcast, die kan worden gedownload via de websites van BNR.nl of technieknederland.nl. Uneto-VNI hoopt via die weg ook jongeren aan te spreken. Doekle Terpstra: “Er is waarschijnlijk geen andere sector met zulke rooskleurige vooruitzichten. Kies je nu voor een baan in de techniek, dan kun je rekenen op een goed salaris en een vast contract. Of je nu sanitair- en warmtepompmonteur wilt worden, technisch projectleider of BIM-engineer, er liggen overal kansen.”

De BNR Techniektour is vanaf 10 januari iedere donderdag te beluisteren van 19.00 tot 19.30 uur.

> Leestip: Eerder dit jaar reageerder Uneto-VNI voorzitter Doekle Terpstra op aantijgingen waarbij de warmtepomp werd vergeleken met een sjoemeldiesel.

> Leestip: Om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49% te verlagen, is volgens Uneto-VNI extra inzet voor de scholing van technici nodig.

Reageer op dit artikel