nieuws

Onderzoek naar grootschalige toepassing hybride warmtepompen

Sector

Energiebedrijf Cogas en woningcorporatie WBO Wonen willen op grote schaal hybride warmtepompen gaan toepassen in de wijk Glinde Hooiland in Oldenzaal. Onlangs zijn beide partijen een onderzoek gestart naar de mogelijkheden. Het gaat volgens de initiatiefnemers om een ‘uniek project’ in de regio: nergens in Overijssel is de toepassing van hybride warmtepompen op zo’n schaal onderzocht.

Onderzoek naar grootschalige toepassing hybride warmtepompen

Dinsdag 18 december hebben Cogas en WBO Wonen een intentieovereenkomst getekend waarin de potentie van hybride warmtepompen wordt onderkend. “Dit is een unieke samenwerking tussen een netwerkbedrijf en een woningcorporatie”, aldus Martijn Kolkman, projectleider van Cogas Duurzaam. “Wat wij hier leren, gaan we proberen op grote schaal toe te passen”. Zo ontstaat een vliegwieleffect voor verduurzaming in de regio. Ook voor andere bestaande wijken in de regio kan een hybride oplossing de beste keuze zijn, aldus Cogas.

Geen hogere woonlasten

Bij het project kunnen uiteindelijk ruim 700 woningen worden betrokken waarbij het relatief eenvoudig is om een hybride installatie toe te passen. Hierbij gaat het om een mix van particulier bezit en en circa 400 huurwoningen van woningcorporatie WBO Wonen. Om het project te laten slagen worden de bewoners er actief bij betrokken. De bewoners staan zelfs centraal bij de keuzes die worden gemaakt, aldus de initiatiefnemers. Een ander belangrijk uitgangspunt voor alle betrokken partijen is dat de woonlasten niet zullen stijgen.

Onderzoek naar grootschalige uitrol

Nog voor het einde van dit jaar wordt de eerste hr-ketel vervangen door een hybride warmtepompinstallatie. Vervolgens wordt gekeken naar eventuele knelpunten en verkennen beide partijen de grootschalige uitrol in de wijk Glinde Hooiland. Medio 2019 zal dit onderzoek worden afgerond en wordt besloten hoe – en hoe grootschalig – het vervolg wordt aangepakt.

> Leestip: Nefit heeft een nieuwe opstellingsvariant van zijn lucht/water-warmtepompen, geïntroduceerd, de EnviLine Hybride Basis.

> Leestip: “De hybride warmtepomp is geen sjoemeldiesel“, aldus reageerde Uneto-VNI dit jaar op uitspraken in de media.

> Leestip: Uit een poll op deze website bleken de meningen over de rol die hybride technologie kan spelen sterk verdeeld.

Reageer op dit artikel