nieuws

Dag van de Warmtepomp: Optimisme over de energietransitie

Sector

Afgelopen donderdag vond in Ede de Dag van de Warmtepomp plaats. In verschillende presentaties werd optimistisch gesproken over de verduurzaming van de gebouwde omgeving, en de rol die warmtepompen daarbij kunnen spelen. Volgens Diederik Samson, een van de sprekers, is daarbij ook de sector aan zet: “Kom met nieuwe concepten. Dit gaat ook over creatieve financieringsproducten”.

Dag van de Warmtepomp: Optimisme over de energietransitie

Elke vierde donderdag van september is voortaan de ‘Dag van de Warmtepomp’. Met die aankondiging gaf Jenny van den Bovenkamp (directeur van het Expertisecentrum Koudetechniek/Aeres Tech en opleidingscentrum GOº) tijdens de bijeenkomst aan blijvend de aandacht te vestigen op het vraagstuk van de energietransitie en de rol die bedrijven in de koude- en installatietechniek daarin kunnen vervullen.

‘De grote verbouwing’

Tijdens de Dag van de Warmtepomp, die afgelopen week plaatsvond in Ede, waren enkele honderden vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig; niet alleen directeuren en managers, maar ook monteurs en ontwerpers. De meest opvallende spreker was Diederik Samsom, onderhandelaar voor het landelijk Klimaatakkoord. Hij hield een bevlogen pleidooi: “Ik ben eigenlijk nog nooit zo optimistisch geweest. We gaan het gewoon redden.” Hij doelde daarmee op de wat hij noemt ‘de grote verbouwing’ van Nederland. Liefst 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen moeten voor 2050 worden geïsoleerd en voorzien van duurzame verwarming, dus zonder verbranding van fossiele energie.

500 vierkante kilometer zonnepanelen

Samsom schudde op de Dag van de Warmtepomp optimistisch makende voorbeelden uit zijn mouw. Nederland heeft bijvoorbeeld 500 vierkante kilometer zonnepanelen nodig om aan de klimaatdoelstelling te voldoen. Samson: “In China leggen ze in een maand 125 vierkante kilometer. Ze doen daar in drie maanden, waar wij 30 jaar over mogen doen. Dat moet dus echt lukken”. Hij wijst ook op de successen van Elon Musk en zijn elektrische Tesla-auto’s. “Zelfs als hij volgend jaar failliet zou gaan, heeft hij de wereld veranderd. Kijk naar Volkswagen. Dat bedrijf dacht vijf jaar geleden nog dat de toekomst lag in schone diesel. Nu investeert het bedrijf 13 miljard euro in de fabricage van elektrische auto’s.”

Creatieve financiering

Met de techniek gaat het hard, zeker als het gaat om warmtepompen. Techniek is niet zozeer het probleem, werd in Ede wel duidelijk. “Waar kiezen we voor? Vakantie of een investering in een warmtepomp?” Het hemd is nader dan de rok, wil Samsom maar zeggen. “Het is ook aan jullie”, hield hij de sector voor. “Kom met nieuwe concepten. Isolatie en warmtepompen zijn kapitaalintensief. Leer van de auto-industrie. Lang niet iedereen kan zomaar een auto betalen, maar we rijden er wel bijna allemaal in. Dat gaat dus over creatieve financiering-producten. As je mensen vraagt wat ze betalen voor gas, water en licht, dan kunnen ze nauwelijks antwoord geven. Daar moet meer bewustwording in ontstaan. De bedrijfstak kan daar in een rol spelen.”

Nieuw opleidingscentrum voor warmtepompen

Voordat Samsom aan het woord kwam, gingen sprekers in op diverse aspecten van de energietransitie en de rol die de warmtepomp daarin kan spelen. Henry Kruiper, voorzitter van branchevereniging NVKL, sprak de ambitie uit ‘enkele duizenden’ nieuwe vakmensen op te leiden, via Opleidingscentrum GOº. “We hebben hier niet voor niets een expertisecentrum in Ede. Hier moet het gebeuren.” Daarvoor zijn alle faciliteiten inmiddels aanwezig. In het Expertisecentrum van Aeres Tech opende Samson met een druk op de knop het nieuwe opleidingscentrum voor warmtepompen in Nederland.
Frank Agterberg van de ‘Dutch Heat Pump Association’ gaf prognoses over de groei van het aantal te installeren warmtepompen. Nu zijn dat er jaarlijks 20 tot 30.000. Maar dat gaat toenemen tot 200.000 in het jaar 2030, verwacht hij. “We hebben heel veel monteurs nodig, dat staat als een paal boven water. Gelukkig kunnen we die nu hier opleiden.”

> Leestip: Een van de andere sprekers op deze dag, Steven Lobregt, stelde dat de energiewet contraproductief is en verduurzaming tegenhoudt.

Nederlands Warmtepomp Congres 2018
Op 10 oktober aanstaande organiseren Vakblad Warmtepompen en het Nederlands Platform Warmtepompen (NPW) het Nederlands Warmtepomp Congres. Hier wordt vanuit verschillende invalshoeken ingegaan op de energietransitie en de rol die warmtepompen erin spelen. Het programma en informatie over de manier van inschrijven voor dit congres is te vinden op www.nederlandswarmtepompcongres.nl

Reageer op dit artikel