nieuws

Duurzame huizenroute organiseert ‘Verkiezing duurzaamste huis’

Sector

Duurzame huizenroute organiseert ‘Verkiezing duurzaamste huis’

Begin november vindt de jaarlijkse Nationale Huizen Route plaats, waarbij belangstellenden twee dagen een kijkje kunnen nemen in duurzaam ge- of verbouwde woningen. Dit jaar koppelt de organisatie er de verkiezing van het duurzaamste huis van 2018 aan. Tot 20 september kunnen eigenaren van een duurzame woning zich hiervoor aanmelden. Een jury beoordeelt de aangemelde woningen onder andere op energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en klimaatbestendigheid.

De Nationale Duurzame Huizen Route stelt als organisatie een toename in ‘mooie duurzame voorbeelden’ te zien. Op het ervaringsplatform wisselen huiseigenaren tips en ideeën uit op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. “De verkiezing biedt huiseigenaren een kans om hun voorbeeld in de schijnwerpers te zetten,” aldus Eva Petra Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. “Ook als je nog niet ‘klaar’ bent met verbouwen, mag je meedoen.”

Waardevolle verhalen

Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Duurzame koplopers krijgen een podium om hun verhalen te delen en ze maken kans op de juryprijzen. De prijzen zijn ingedeeld in vier categorieën, gebaseerd op bouwperiode en type woning. De jury wordt gevormd door Ad Straub (Universitair Hoofddocent Bouwkunde TU Delft), Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling en Strategic Committee Nationaal Energie Bespaarfonds), Jan Tjemme van Wieringen (onderzoeker bij MilieuCentraal) en Fenneken Anneveld-van Wesel (architect en monumentenspecialist). Het vijfde jurylid wordt nog bekendgemaakt.

Stemmen op het duurzaamste huis

In een aantal provincies maken deelnemers bovendien kans op een publieksprijs. Per deelnemende provincie kan het publiek stemmen op het duurzaamste huis. De provinciewinnaars gaan door naar de ronde voor de landelijke publieksprijs. Online stemmen kan vanaf 1 oktober 2018.
Huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden op de website van Duurzame Huizenroute. Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.

> Leestip: Volgens hoogleraar Anke van Hal is het creëren van draagvlak onder bewoners van cruciaal belang om de energietransitie tot een succes te maken.benadrukte Van Hal met name het belang van het creëren van draagvlak.

Reageer op dit artikel