nieuws

‘Voorkom klachten bij het gebruik van airconditioning’

Sector

‘Voorkom klachten bij het gebruik van airconditioning’

Nederland onderging een ongekend warme periode, en de airconditioning in woningen, kantoren en bedrijfspanden maakt overuren. Helaas betekent het gebruik van airco niet altijd dat het binnen ook comfortabel is, zo waarschuwt de NVKL.

De NVKL, branchevereniging van specialisten in klimaatbeheersing en koudetechniek, stelt dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Airconditioners worden niet goed onderhouden, zijn niet goed ingeregeld, of in het ergste geval verkeerd geïnstalleerd. Dit kan allerlei negatieve gevolgen hebben, zoals tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten. Het zijn klachten die eenvoudig zijn te voorkomen.

Erkend installateur
De branchevereniging roept eindgebruikers op om altijd een erkend installateur in te schakelen: “Een professionele koeltechnicus doet namelijk veel meer dan enkel de airco ophangen. Zo kijkt hij onder andere naar de benodigde koellast, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Na het installeren regelt de installateur de airco optimaal in op het gebied van comfort en energiezuinigheid.” Daarbij wordt benadrukt dat iemand moet worden ingehuurd die over een F-gassencertificaat beschikt, en wordt gewezen op het belang van goed onderhoud: “Een installatie die goed onderhouden wordt, werkt zuiniger en efficiënter, zorgt voor een beter comfort en is beter voor de luchtkwaliteit in huis”.

Temperatuurverschil binnen/buiten
Tot slot wijst de NVKL eindgebruikers erop dat het geen goed idee is om de airco zo koud mogelijk te zetten, hoe aantrekkelijk dat ook lijkt als het buiten meer dan 30 °C is. Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan echter tot gezondheidsklachten leiden. “Zorg er daarom voor dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6°C is. Een paar graden koelen is voldoende voor een comfortabel leef- en werkklimaat”, aldus de vereniging. Tot slot wijst ze er fijntjes op dat op de website www.nvkl.nl gecertificeerde installateurs zijn te vinden die voldoen aan allerlei kwaliteitseisen, en dat de NVKL een geschillenregeling kent.

> Onlangs is de ‘Subsidieregeling energiebesparende maatregelen en duurzame energie bij zorginstellingen’ (EDZ) in het leven geroepen, waarmee maatregelen voor de verduurzaming van zorginstellingen worden gestimuleerd.

Reageer op dit artikel