nieuws

Gasloos bouwen volgens hoogleraar niet ineens heel erg duurzaam

Sector

De meest grote gemeenten in Nederland gaan het onlangs ingestelde verbod op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen handhaven, en in het aanstaande Klimaatakkoord worden nog meer serieuze stappen opgenomen om Nederland van het aardgas te helpen. De energietransitie komt op gang, een prima ontwikkeling met het oog op duurzaamheid. Althans, dat zou je zeggen. Hoogleraar Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid, vindt het niet voldoende.

Gasloos bouwen volgens hoogleraar niet ineens heel erg duurzaam

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en Duurzaamheid aan de TU Delft, valt in een interview in Cobouw met de deur in huis: “Gasloos bouwen is niet ineens heel erg duurzaam.” Volgens Van den Dobbelsteen moet er veel meer gebeuren, is het voorgestelde Klimaatakkoord lang niet ambitieus genoeg en zou de regering ook veel verder moeten gaan als het om klimaatbeleid gaat: “De regering heeft als doelstelling 49 procent minder CO₂-uitstoot in de gebouwde omgeving in 2030, maar op basis van onderzoek denkt ik dat 90 procent haalbaar is. Ik vind dat het Klimaatakkoord te veel insteekt op centrale productie van warmte en elektriciteit. Veel te snel gaat men voorbij aan renovatiemogelijkheden in steden.”

Oplossing binnen de steden

Met dat laatste bedoelt de hoogleraar met name dat de oplossing te veel buiten de steden wordt gezocht, in windmolenparken en de collectieve opwekking van duurzame stroom middels PV-panelen. “Er zijn zelfs steden die zeggen: wij doen niets aan elektriciteit, wij reserveren een stuk van de Noordzee”, zegt hij in het interview. “Dat is zonde, want steden zoals Amsterdam kunnen voor 60 procent in hun eigen stroom voorzien en voor 100 procent in hun eigen warmte. Met geïntegreerde zonnepanelen, met eigen windturbines, ondergrond-, oppervlaktewater, landbouw en kassen.”

‘Koeler’ bouwen

Daarnaast moet nieuwbouw volgens hem worden ontwikkeld op een manier die rekening houdt met klimaatverandering. Van den Dobbelsteen: “We verwachten dat de temperatuur toeneemt met 2 tot 3 graden. Dat betekent minder verwarmdagen in de winter en meer koeldagen in de zomer. Dat betekent dus niet dat we moeten bouwen zoals we in de jaren tachtig en negentig deden, met grote ramen, zonder zonnewering en goede isolatie. Als de warmte niet goed weg kan, hebben we straks allemaal een airco nodig.”

>Het volledige interview met hoogleraar Andy van den Dobbelsteen is te lezen op Cobouw (alleen voor abonnee’s)

Reageer op dit artikel