nieuws

26 juni 2019 wordt ‘Internationale dag van de Koeling’

Sector

26 juni 2019 wordt ‘Internationale dag van de Koeling’

Internationale brancheorganisaties uit de HVAC-sector hebben een datum afgesproken waarop jaarlijks de ‘Internationale Dag van de Koeling’ (‘Word Refrigeration Day’) zal worden gevierd. De eerste editie vindt in 2019 plaats, op 26 juni. Die datum staat voortaan elk jaar wereldwijd in het teken van koeling, airconditioning en warmtepompen. Organisaties uit de V.S., Azië, Australië, Afrika, het Midden-Oosten en Europa hebben de dag samen in het leven geroepen om aandacht te vestigen op de belangrijke rol die de HVAC-industrie speelt.

De ‘Internationale Dag van de Koeling’ is een initiatief van Steve Gill, een bekend kopstuk uit de internationale HVAC-wereld. Al meer dan tien jaar heeft hij de wens om wereldwijd een speciale datum te reserveren om de koeltechniek voor het voetlicht te brengen. Tot nu toe bleek het bijzonder lastig om alle neuzen daarbij in dezelfde richting te krijgen. Gill hield echter vol, omdat brancheverenigingen over de hele wereld wel de achterliggende gedachte delen: het is belangrijk dat de koelsector meer zichtbaarheid voor het grote publiek krijgt.

Koeltechniek mist erkenning
Als hij over de ‘Dag van de Koeltechniek’ spreekt, gaat Gill uit van HVAC-toepassingen in brede zin. In een artikel op de Australische website ClimateControlNews (CCN) stelt hij dat bij koeling vooral wordt gedacht aan voedselbewaring, terwijl koelsystemen – in de vorm van airconditioning – ook op grote schaal worden ingezet voor een comfortabel binnenmilieu in woningen en andere gebouwen. En ook warmtepompen maken volgens hem gebruik van koeltechniek, om warmte uit een bron te onttrekken en naar een andere locatie over brengen.
“Koeling, airconditioning en warmtepomptechniek hebben een achtergrond die honderden jaren terug in de geschiedenis gaat”, stelt Gill. “Het gaat om toepassingen die een antwoord bieden op de menselijke vraag naar comfort, voedselveiligheid en industriële thermische processen. Zonder koeltechniek zou het moderne leven onmogelijk zijn. Het is daarom frustrerend dat de mensen die in deze sector werken niet de erkenning krijgen die ze verdienen. ”

Meer informatie
Namens Europa heeft de internationale brancheorganisatie van HVAC-installateurs AREA zich achter de Dag van de Koeling geschaard. Op welke manier de sector zichzelf op 26 juni 2019 gaat promoten is nog niet bekend. Deels zal dit per continent verschillen, maar het is ook denkbaar dat er nog een internationaal thema aan de dag wordt opgehangen. Vanaf september moet de website www.worldrefrigerationday.org online zijn en zal meer informatie naar buiten worden gebracht. Organisaties en bedrijven die de dag willen ondersteunen of er ideeën over hebben, kunnen via een mailbericht contact opnemen met Steve Gill, via steve@worldrefrigerationday.org

Bron: CCN

Reageer op dit artikel