nieuws

Minister wil eisen stellen aan geluid warmtepompen

Sector

Aan het geluid van warmtepompen en airco’s worden in het Bouwbesluit 2012 geen regels gesteld ter bescherming van omwonenden. Maar daar wil de minister nu dus wat aan gaan doen. De geluidseisen die Ollongren wil stellen gelden voor nieuw te plaatsen installaties en zullen ook betrekking hebben op bestaande gebouwen die worden verduurzaamd. Geluid van warmtepompen […]

Minister wil eisen stellen aan geluid warmtepompen
Volgens minister Ollongren werd vorig jaar bij 1.200 woningen een beroep op de 'uitzonderingsregel' gedaan.

Aan het geluid van warmtepompen en airco’s worden in het Bouwbesluit 2012 geen regels gesteld ter bescherming van omwonenden. Maar daar wil de minister nu dus wat aan gaan doen. De geluidseisen die Ollongren wil stellen gelden voor nieuw te plaatsen installaties en zullen ook betrekking hebben op bestaande gebouwen die worden verduurzaamd.

Geluid van warmtepompen verschilt per toepassing
Het geluid dat warmtepompen en airco’s produceren verschilt afhankelijk van de toegepaste installatie. Het geluidsvermogensniveau varieert van 38 dB bij een nominale warmteafgifte ≤ 6 kW tot meer dan 70 dB bij een nominale warmteafgifte van meer dan 12 kW. De geluidbelasting die iemand van die installatie ontvangt is afhankelijk van de afstand tot het apparaat

Vervolg in Tweede Kamer
De Tweede Kamer wordt in het najaar van 2018 nader over de geluidseisen geïnformeerd. Tot deze aanpassing van het Bouwbesluit 2012 kunnen afzonderlijke gemeenten in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) regels hiervoor opnemen.

Leestips:
Reacties op Kassa-reportage geluidsoverlast warmtepompen 

Geluid warmtepomp gaat miljoenen Nederlanders hinderen

Reageer op dit artikel