nieuws

“Installateurs nemen nauwelijks initiatief om keuze voor warmtepomp te stimuleren”

Sector

“Installateurs nemen nauwelijks initiatief om keuze voor warmtepomp te stimuleren”

Van de ruim 4,5 miljoen eigen woningen in Nederland wordt 86 procent met gas verwarmd. Als een woningeigenaar besluit dat zijn of haar gasketel moet worden vervangen, biedt dat een mogelijkheid om over te stappen op een duurzaam alternatief zoals een warmtepomp. Uit onderzoek dat Vereniging Eigen Huis eerder deze maand uitvoerde, blijkt dat maar een minimaal aantal installateurs in Nederland klanten actief adviseert om zo’n duurzaam alternatief te kiezen.

Voor het onderzoek heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) 1.400 eigenwoningbezitters ondervraagd. Ruim driekwart van de ondervraagden stelde in de afgelopen twee jaar een cv-installateur over de vloer te hebben gehad, maar slechts 1 op de 10 installateurs sprak bij zo’n bezoek over duurzame alternatieven voor de gasketel. Voor zover er al een gesprek over zulke alternatieven plaatsvond, gebeurde dat vrijwel altijd op initiatief van de huiseigenaar, zo stelt VEH. In slechts 2,5 procent van de gevallen nam de cv-monteur het initiatief om over een duurzaam alternatief voor de cv-ketel te beginnen.

Verwachtingen woningbezitters
Volgens VEH blijkt verder uit het onderzoek dat meer dan 70 procent van de eigenwoningbezitters eigenlijk wel verwacht dat hun installateur ze adviseert over de opties, kosten en subsidiemogelijkheden van duurzame alternatieven zoals een warmtepomp. Een positief puntje is dat een meerderheid van de kleine groep huiseigenaren die hierover met hun installateur van gedachten heeft gewisseld, tevreden is over de insteek van dat gesprek – ook al beseffen de meeste mensen dat installateurs ook een commercieel belang bij hun advies hebben.

Reactie van Uneto-VNI
Al snel nadat de resultaten van het onderzoek van VEH naar buiten werden gebracht, kwam Uneto-VNI met een reactie. De installateursvereniging stelt zich niet in het beeld te herkennen dat in het onderzoek wordt geschetst. Volgens de vereniging is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen cv-installateurs die adviesgesprekken voeren, en cv-installateurs die onderhoud plegen. Die laatste categorie heeft niet altijd voldoende tijd om te adviseren, stelt Uneto-VNI: “Ter vergelijking: iemand die een stoel komt repareren, geeft niet ongevraagd een compleet design-advies”. Het gevolg zou zijn dat VEH verkeerde conclusies trekt: “Wij zien dat installateurs gevraagd en ongevraagd energieadvies verstrekken en zich bekwamen in nieuwe, duurzame energietechnieken, zoals warmtepompen en zonnepanelen. De installateur ontwikkelt zich steeds meer tot energieregisseur”.

Vertrouwen in warmtepompen
Een meerderheid van de door VEH ondervraagde woningbezitters zien zaken als de aanschafprijs en mogelijke geluidsoverlast  als belemmering om te kiezen voor een warmtepomp. Uneto-VNI verwacht echter dat de prijzen van warmtepompen snel gaan dalen door de toenemende vraag. Daarnaast is de huidige generatie warmtepompen volgens de installatievereniging al “zeer geruisloos” en “geschikt voor een belangrijk deel van de bestaande woningvoorraad”. Tot slot benadrukt Uneto-VNI dat de industrie “volop innoveert om de systemen nog stiller en beter inpasbaar te maken, en het rendement verder te verbeteren”.

> Leestip: Roelof Robbertsen, accountmanager en trainer bij opleidingscentrum GO° is kritisch over het kennisniveau van installateurs.

Reageer op dit artikel