nieuws

Bewoner sloopt splinternieuwe gasketel uit zijn huis

Sector

Bewoner sloopt splinternieuwe gasketel uit zijn huis

Op 1 januari 2018 is nieuwe wetgeving van kracht waardoor nieuwbouwwijken niet langer verplicht worden aangesloten op aardgas als een projectontwikkelaar of woningeigenaar daarom vraagt. Zo ver is het nu nog niet, en dat leidt tot merkwaardige situaties. Zo bleek onlangs in de gemeente Boekelo.

De familie Slettenhaar, kersverse bewoners van een nieuwbouwwoning in de wijk De Bleekerij, wilden een duurzaam verwarmde woning zonder gasketel en gasaansluiting. Dat bleek echter niet mogelijk. Omdat andere bewoners in de wijk wel een gasaansluiting wilden, is de hele wijk van gasketels voorzien.

Warmtepomp als vervanger

Om toch gasloos te kunnen wonen, sloopte Gerben Slettenhaar direct na de sleuteloverdracht ‘zijn’ gasketel uit het nieuwe huis, inclusief het bijbehorende leidingwerk. In plaats van de gasketel liet hij vervolgens een lucht/water-warmtepomp installeren, zo is te lezen in een artikel in Dagblad Tubantia. Slettenhaar meldde aan de krant dat hij eerst een poging heeft gewaagd om er een ‘gasloze buurt’-project van te maken, maar daar bleek onder de overige bewoners geen belangstelling voor. “Wat de wet ook voorschrijft, het blijft bizar als je een dag na oplevering van je woning de boel eruit moet slopen omdat je van duurzame energie gebruik wilt maken”, aldus Slettenhaar.

> Lees meer over het vervallen van de gasaansluitplicht voor nieuwbouw.

Reageer op dit artikel