nieuws

Gemeente Utrecht is ‘koploper energiebesparende maatregelen’

Sector

Gemeente Utrecht is ‘koploper energiebesparende maatregelen’

Van alle Nederlandse gemeenten nemen inwoners, bedrijven en de lokale overheid van Utrecht de meeste energiebesparende maatregelen. Particulieren troffen de afgelopen jaren bijvoorbeeld ruim 50.000 maatregelen rond spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Bij zulke maatregelen hebben ze genbruikgemaakt van de Subsidie energiebesparing eigen huis. Dat blijkt uit gegevens van de Klimaatmonitor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Klimaatmonitor geeft lokale en regionale overheden inzicht in hun energieprestaties. De tool geeft de tussenstand weer, waardoor beleidsmedewerkers zien hoe hun gemeente of provincie scoort. Welke wijken lopen voorop, waar blijven maatregelen achter? Kunnen ze wat leren van beter presterende overheden?

Nieuw dashboard energiecijfers

Ook het vernieuwde aanvullende dashboard met energiecijfers helpt overheden daarbij. Het is een up-to-date weergave van het onderzoek dat wordt verricht rond de jaarlijkse monitor energiebesparing gebouwde omgeving. Hierin staan landelijke gegevens over energiebesparende maatregelen, zoals de ontwikkeling van energielasten, gelabelde woningen en verkoop van isolatiematerialen. Uniek zijn de cijfers over utiliteitsgebouwen.

Zelf cijfers samenstellen

Bedrijven kunnen zelf gegevens samenstellen in het dashboard. Zo zien ze hoe ze presteren qua energiebesparing. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn.

Bron: RVO.

Reageer op dit artikel