nieuws

Hoogleraren roepen Tweede Kamer op tot transitie naar groene economie

Sector

Hoogleraren roepen Tweede Kamer op tot transitie naar groene economie

Negentig hoogleraren hebben een brief gepubliceerd waarin ze de Tweede Kamer oproepen tot grotere inspanning bij het verduurzamen van de economie. Volgens de professoren is Nederland “nog diep geworteld in de fossiele economie” en bungelt het onderaan in de Europese ranglijst als het gaat om de productie van duurzame energie. “Dit moet snel veranderen”, aldus de brief, die oproept tot forse investeringen in een nieuwe economie.

De komende decennia is volgens de hoogleraren “zo’n 200 miljard nodig om een nieuwe, slimme infrastructuur op te bouwen”, waarbij het zowel om ‘hardware’ gaat als om ‘software’: “investeringen in mensen, met name in kennis, arbeid, scholing en nieuwe manieren van organiseren.” Dit moet uiteindelijk tot de transitie naar een nieuwe, groene economie leiden.

12 aanbevelingen voor vergroening

In de brief, die onder andere is ondertekend door Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht), Anke van Hal (hoogleraar Sustainable Building & Development aan Nyenrode), Jan Jonker (hoogleraar Duurzaam Ondernemen in Nijmegen) en Jan Rotmans (hoogleraar Duurzame Systeeminnovaties en Transities in Maastricht) staan 12 aanbevelingen om de transitie te versnellen:

1. Benoem een minister voor Energie en Klimaat.
2. Zet in op brede fiscale vergroening.
3. Geef CO2 een reële prijs en voer een CO2-heffing in.
4. Stimuleer de renovatie van bestaande woningen naar energieneutrale woningen. Dit kan via twee maatregelen: het uitbreiden van de Nationale Hypotheek Garantie (zodat investeringen in energieneutrale woningen er onder vallen) en door het verstrekken van een aanloopsubsidie voor het energieneutraal maken van particuliere woningen.
5. Stimuleer de grootschalige opwekking van duurzame energie (specifiek de opschaling van wind op zee, zon op daken en geschikte terreinen, duurzame warmte en geothermie).
6. Sluit de 5 resterende kolencentrales uiterlijk in 2020, met een minimale vergoeding voor de eigenaren van die centrales.
7. Voer een kilometerheffing in.
8. Stimuleer de ontwikkeling van regionale campussen op het gebied van leren-werken-ondernemen voor de nieuwe economie.
9. Geef duurzaamheid een belangrijke plek in het onderwijs.
10. Creëer juridische experimenteerruimte voor de nieuwe economie.
11. Kom met een adequate oplossing voor de aardbevingsschade in Groningen.
12. Ontwikkel een investeringsfonds voor bedrijven die willen investeren in duurzame (maatschappelijke en ecologische) innovaties.

De volledige brief is onder andere te lezen op de website van dagblad Trouw.

Reageer op dit artikel