nieuws

Britse douane waarschuwt over invoer ‘voorgevulde’ warmtepompen

Sector

Britse douane waarschuwt over invoer ‘voorgevulde’ warmtepompen

De Britse douane heeft gewaarschuwd dat er geen met HFK’s voorgevulde airconditioners, koelunits of warmtepompen meer op de markt mogen worden gebracht die niet onder het F-gassenquotasysteem vallen. Dit geldt niet alleen voor Groot-Brittannië, maar voor alle landen binnen de EU.

Cooling Post meldt dat vanaf het begin van dit jaar alle koel-, airconditioning- en warmtepompsystemen voorzien van HFK’s vallen onder het HFK-phase-down-systeem dat onderdeel is van de Europese F-gassenverordening die in 2015 van kracht werd. Europese importeurs van systemen die vooraf zijn gevuld met HFK’s moeten ervoor zorgen dat bij het plaatsen van deze apparatuur de hoeveelheid HFK’s die erin zitten, wordt verantwoord binnen het quotasysteem.
Importeurs hebben daartoe twee opties: een vergunning verkrijgen van een quotumhouder – waarbij het volume in de vergunning overeenkomt met de hoeveelheid HFK’s in het voorgeladen systeem, of aantonen dat de voorgeladen HFK’s al eerder op de EU-markt zijn gebracht en dus worden hergebruikt.

Meer informatie is opgenomen in ‘Information for importers of equipment containing fluorinated greenhouse gases on their obligations under the EU F-gas Regulation’, een document van de Europese Commissie dat vorige maand werd gepubliceerd.

>Leestip: Eerder publiceerde AREA zijn bijgewerkte F-gassengids.

Reageer op dit artikel