congres

Sector

‘BENG’-norm vervangt NEN7120

‘BENG’-norm vervangt NEN7120

Om te voldoen aan de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) gelden in Nederland de BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) per 1-1-2019 voor overheidsgebouwen, en per 1-1-2021 voor alle andere gebouwen. Om te voldoen aan deze regelgeving is de afgelopen jaren een set Europese EPBD-normen ontwikkeld.

In Nederland wordt een nieuwe bepalingsmethode voor energieprestaties van gebouwen ontwikkeld die aansluit bij de BENG-eisen. Deze bepalingsmethode – ‘NTA 8800’ (Nederlandse Technische Afspraak 8800) – wordt de opvolger van NEN7120.

Projectgroep werkt aan bepalingsmethode
Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de opdracht voor het ontwikkelen van de NTA 8800 gegeven aan NEN. Door NEN is een projectgroep samengesteld die de opdracht heeft deze nieuwe bepalingsmethode te ontwikkelen voor de energieprestatie van alle gebouwen. Onder de projectgroep vallen taakgroepen die bemenst zijn met technische specialisten die hun expertise kunnen inbrengen bij het tot stand brengen van de bepalingsmethode.

Voltooide versie
In de taakgroepen voor verwarming, koeling en distributie zijn specialisten namens NVKL actief. Begin 2018 moet een 90 procent voltooide versie van de nieuwe bepalingsmethode gereed zijn voor kosten-optimaliteitsberekeningen van de BENG-eisen. Daarna volgt in de loop van 2018 de 100 procent voltooide versie, zodat vanaf 1 januari 2019 gerekend kan worden aan overheidsgebouwen.

Bron: NVKL

> Leestip: Lees meer over de in Europa voorgestelde aanscherping van de Energy Performance of Buildings Directive.

Reageer op dit artikel