artikel

Alklima wil met Samsom in gesprek naar aanleiding van uitspraken tijdens congres

Sector

Een van de hoofdsprekers op het Koudemiddelen Congres van 20 juni was Diederik Samsom. Als onderhandelaar voor het Klimaatakkoord deed hij in zijn presentatie een aantal opmerkelijke uitspraken. Zo zouden de meeste warmtepompen ‘lui omgekeerde airconditioners’ zijn die uit Azië komen, waar ‘niemand zich zorgen maakt om de herrie’. Warmtepompleverancier Alklima reageert met een oproep tot gesprek.

Alklima wil met Samsom in gesprek naar aanleiding van uitspraken tijdens congres
Diederik Samsom tijdens het 'Boat to All-Electric'-event in 2018.

Tijdens het congres wees Samsom het publiek ook op de kans om een ‘Nederlandse warmtepomp’ te ontwikkelen. “Die moet op de plaats passen waar nu de ketel staat, hij moet stiller zijn en worden gevuld met een natuurlijk koudemiddel.” Sommige uitspraken van Samsom werden door congresbezoekers als laatdunkend ervaren. Ze lokten een reactie uit van verschillende marktpartijen, waaronder de twee grootste leveranciers van lucht/water-warmtepompen, Daikin en Alklima. Zo noemde Henk Kranenberg van Daikin de opmerkingen van Samsom ‘populistisch’. “Hij geeft een volledig verkeerd en verdraaid beeld van de werkelijkheid”, aldus Kranenberg. Ook concurrent Alklima heeft op de uitlatingen van Samsom gereageerd. De distributeur van Mitsubishi Electric-warmtepompen nodigt Samsom in een open brief – die hieronder is te lezen – uit voor overleg.

Open brief aan Samsom

“Beste Diederik Samsom,

We zijn tot op heden erg blij met uw rol aan de sectortafel Gebouwde omgeving. Uw bevlogenheid en passie voor duurzaamheid is een ideaal vertrekpunt om dit op de juiste manier te begeleiden. Het is hierbij telkens de kunst om de juiste snaar te raken om mensen in beweging te krijgen. U kan inhoudelijk zijn, soms kritisch, veelal met veel enthousiasme en uiteraard prikkelend om de transitie in de volgende versnelling te krijgen. Het hoeft daarom niet (altijd) positief te zijn, sterker nog: het moet kritisch zijn en we mogen voorlopig niet tevreden zijn met de resultaten want daarvoor is de uitdaging veel te groot.

Toch zouden we u naar aanleiding van uw recente uitspraken tijdens Het Koudemiddelen Congres eens bijpraten. Om u te informeren over enkele natuurwetten waar we mee te maken hebben. Om u bij te praten over technische ontwikkelingen van de warmtepompen. Over de Aziatische markt waar grote spelers miljarden euro’s omzetten in warmtepomptechniek. Over de duizenden werknemers die elke dag met passie en betrokkenheid bezig zijn met de R&D van deze producten. Over de lange ervaring die deze bedrijven hebben in warmtepompen. Over de huidige ontwikkelingen van deze warmtepompen op het gebied van geluid en natuurlijke koudemiddelen.

Arjen de Jong,  Algemeen directeur Alklima

We willen u ook bijpraten over de Nederlandse fabrikanten die gebruikmaken van deze Aziatische technieken, als OEM-product. Over de tienduizenden Aziatische warmtepompen die reeds naar volle tevredenheid in de Nederlandse markt geïnstalleerd zijn. Over de locaties van de diverse fabrieken en de achterliggende gedachte hierbij. Over de forse energiebesparingen die jaarlijks in deze gasloze woningen en utiliteitsgebouwen worden gerealiseerd. Over de positieve ervaringen van de bewoners en de vooruitstrevende aannemers en installateurs die deze gebouwen gerealiseerd hebben. Over de bijdrage van deze warmtepompen aan het behalen van de doelstellingen van het Klimaatakkoord. Over de mogelijkheden die de partijen bieden om op te kunnen schakelen in deze transitie, enzovoort.

Ook willen wij u infomeren op welke wijze wij intensief overleg hebben met de fabrieken zodat productontwikkelingen zijn afgestemd op de ontwikkelingen in Nederland om nieuwe systemen te laten aansluiten bij komende wet- en regelgeving.

Graag komen we daarom in overleg om verdere invulling te geven aan de Road to All Electric waarbij we discussies met de juiste inhoudelijke argumenten kunnen voeren.

Wanneer past het u?
Met hartelijke groet,
Arjen de Jong,  Algemeen directeur Alklima

Reageer op dit artikel