artikel

Nederlands buffersysteem wint ‘Next Generation Heat Pump’-award

Sector

Het Nederlandse NRGTEQ heeft gisteren de Europese ‘Next Generation Heat Pump’-award ontvangen voor zijn PHAC-opslagsysteem. Martan van Meurs, directeur van het bedrijf uit Rosmalen, nam de award in ontvangst. Hij werd uitgereikt op de eerste avond van het Heat Pump Forum, de jaarlijkse conferentie van de European Heat Pump Association.

Nederlands buffersysteem wint ‘Next Generation Heat Pump’-award

Bij het winnende concept van NRGTEQ werkt een warmtepomp in de zomerperiode in actieve koelmodus. Door het koelen van het gebouw waar hij is geïnstalleerd, maakt de de warmtepomp warm water met een temperatuur tot 80 °C, dat wordt opgeslagen in het PHAC-systeem. Deze buffer kan verder worden aangevuld met warmte uit een energiedak of zonnecollectoren. Het warme water wordt vervolgens in de winter weer gebruikt om hetzelfde pand te verwarmen.

Actieve koeling voor passieve verwarming

Het PHAC-systeem is volledig modulair en kan binnen een week op locatie worden geïnstalleerd, stelt NRGTEQ. Volgens de fabrikant kan het systeem de kosten voor verwarming terugbrengen of zelfs elimineren. De energetische winst van het concept zit in het feit dat 700 uur actieve koeling (in de zomer) in opbrengst ongeveer gelijkstaat aan 1.500 uur actieve verwarming in de winter – en die actieve verwarmingsuren zijn nu dus niet meer nodig. In sommige gevallen is het – afhankelijk van de schaalgrootte van het project – mogelijk om met dit systeem zelfvoorzienend te zijn, zodat de aansluiting op het elektriciteitsnet overbodig wordt.

Overige Awards

Naast de ‘Next Generation Heat Pump’-award werden nog drie prijzen uitgereikt: de ‘Decarb Building’-award ging naar het Belgische project Ternova Turnhout, de Noorse zuivelfabriek van New Dairy Bergen was goed voor de ‘Decarb Industry’-award, en de Heat Pump City of the Year ging naar een stad in Finland waarin gebouwen opgewekte energie kunnen ‘terugverkopen’ aan een stadsverwamingsnet.

Reageer op dit artikel