artikel

BAM Wonen en BUVA: 25 jaar partners in Nieuwbouw Concepten

Sector

(advertorial) BAM Wonen startte zo’n 25 jaar geleden met Nieuwbouw Concepten, een bouw- en ontwikkelingsproces waarbij het door grote efficiency mogelijk is om met vaste co-makers binnen negentig dagen een kwalitatief goede referentiewoning te bouwen. Vanaf het begin is BUVA als co-maker hierbij betrokken.

BAM Wonen en BUVA: 25 jaar partners in Nieuwbouw Concepten
In Amsterdam werd onlangs een project opgeleverd dat via het bouwproces van Nieuwbouw Concepten is gerealiseerd.

Het (bouw)proces is in grote mate gestandaardiseerd en biedt ruime mogelijkheden om te variëren in indeling en architectuur. Bovendien kan de toekomstige bewoner z’n huis verregaand personaliseren en desgewenst woonklaar laten opleveren. Kortom: vrijdag de sleutel, zaterdag verhuizen.
“We werken hierbij vanaf het begin samen met BUVA”, zegt Dasja Wickenhagen, directeur Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen. “Het grootste voordeel van zo’n langdurige relatie is dat je met elkaar aan iets kunt bouwen. We denken met elkaar na over het product, de kwaliteit en het proces. Als je dat met steeds wisselende partijen doet, kom je niet veel verder.”

Advies vanuit specialismen

“We dragen op verschillende manieren bij aan Nieuwbouw Concepten” vertelt BUVA-sales manager Marius van Zanten. “In de praktijk maken we op basis van de tekeningen die BAM Wonen ons aanlevert een uitwerkstaat, waarna we de producten op de bouw leveren. Bij de ontwikkeling van de concepten geven we advies vanuit onze specialismen: ventilatie, hang- en sluitwerk en verwarming. En tegenwoordig ook over warmtepompen en warmteterugwinning.”

Ideeën uitwisselen

Wickenhagen: “We hebben regelmatig overleg met onze co-partners. Het is nuttig om ideeën uit te wisselen en te kijken hoe we met elkaar verder kunnen optimaliseren: ooit hebben we samen de referentiewoning ontwikkeld, maar de wereld staat niet stil. Als er bijvoorbeeld veranderingen in de regelgeving zijn, kijken we hoe we daar op kunnen inspelen.”
Wickenhagen vervolgt: “Het mooie is dat je niet voor één project een oplossing vindt, maar dat je ze veel vaker kunt toepassen. Dat is het voordeel van projectoverstijgende samenwerking. Het is belangrijk dat je gelooft in elkaar en vasthoudt aan de keuzes die je hebt gemaakt. Binnen de techniek zijn we gewend om oplossingen op projectniveau te maken, maar dat is niet altijd slim. Ook als je vanuit een concept werkt, is veel variatie mogelijk. Architect, stedenbouwkundige en ontwikkelaar hebben nog veel vrijheid, zolang het past binnen ons concept.”

Reageer op dit artikel