nieuws

Groningse corporatie renoveert met hybride warmtepompen

Projecten

De komende acht jaar worden ruim 800 woningen in de Groningse regio Westerkwartier  voorzien van een hybride verwarmingssysteem. Woningcorporatie Wold&Waard gaat er naast de bestaande hr-ketels warmtepompen plaatsen. 

Groningse corporatie renoveert met hybride warmtepompen

In het Dagblad van het Noorden (DvhN) vertelt Jan Leistra, manager vastgoed bij Wold&Waard, dat de ingreep voor een forse reductie van het gasverbruik leidt: “Alleen op koude dagen en bij douchen springt de cv-installatie bij”. De helft van de besparing op de gasrekening is voor de huurders, de andere helft gaat naar de corporatie.

Geen nul-op-de-meter

Het ‘hybride-plan’ is een aanpassing van eerdere plannen. Oorspronkelijk wilde Wold&Waard in de komende jaren 1.000 Nul-op-de-meter-woningen realiseren: 300 via nieuwbouw, en 800 door renovatie van bestaande woningen. Het plan voor de 300 nieuwbouw-NOM-woningen wordt nog steeds uitgevoerd, maar bij de 800 voorgenomen renovaties is afscheid genomen van de NOM-doelstelling. Dat besluit is genomen na een pilot waarbij bijna 50 bestaande woningen energieneutraal zijn gemaakt. “Die pilot is goed bevallen”, aldus Leistra tegenover het DvhN, “maar renovatie volgens deze opzet is op dit moment te duur. (…) Op de langere termijn beschikt Wold&Waard over onvoldoende middelen om dit ambitieuze plan te financieren.”

Bewoners reageren positief

Bij de renovatie volgens het nieuw model wordt niet alleen een warmtepomp bijgeplaatst. Ook worden het dak en de kozijnen van de woningen vernieuwd, en de kierdichtheid verbeterd. Ten opzichte van de oorspronkelijke renovatieplannen worden de woningen echter niet voorzien van een nieuwe gevel. Tijdens de werkzaamheden kunnen huurders in hun huizen blijven, al moeten ze volgens Wold&Waard wel rekening houden met forse overlast. Tijdens informatieavonden reageerden de betrokken bewoners positief op de plannen, stelt Leistra.

Bron: Dagblad van het Noorden

> Leestip: Installeren en inregelen van een hybride warmtepomp

Reageer op dit artikel