nieuws

Eindhoven krijgt energieneutrale gasloze woonwijk

Projecten

In Berckelbosch, een nieuw ‘tuindorp’ aan de rand van Eindhoven, is gestart met de bouw van deelplan ‘Bach’. In het tuindorp, dat wordt gerealiseerd door Ballast Nedam, worden in totaal ongeveer 300 energieneutrale NOM-woningen gebouwd. Berckelbosch wordt volgens Ballast Nedam gekenmerkt door ‘gasloze, energieneutrale, natuurinclusieve’ woningen.

Eindhoven krijgt energieneutrale gasloze woonwijk

Berckelbosch is stedelijk gelegen, nabij de stadsring van Eindhoven. De 28 rijwoningen en 12 hoekwoningen die er inmiddels al staan, hebben een jaren ‘30 ontwerp, gekenmerkt door extra diepe overstekken van het dak en de goten, steile kappen, specifiek kleur- en materiaalgebruik en wisselende dakoriëntaties. Alle woningen zijn energieneutraal en voorzien van een individuele luchtwarmtepompinstallatie, een warmte-terugwinsysteem, zonnepanelen, vloerverwarming en zeer goede isolatie. De woningen worden gasloos gebouwd, en zijn energieneutraal met een EPC van 0.

Gezondheid van bewoners

Ballast Nedam Development hecht naar eigen zeggen veel waarde aan duurzaamheid, gezondheid én biodiversiteit. Behalve dat de woningen zeer energiezuinig en duurzaam zijn, wordt ook op de gezondheid van bewoners gelet. Zo is een aantal woningen voorzien van het ventilatieconcept Pure Air, dat fijnstof filtert en een optimale luchtvochtigheid regelt.
Daarnaast wordt ook de biodiversiteit in de wijk bevorderd. Samen met Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging is gekozen om inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in de woningen op te nemen. Samen met de groene inrichting van de kavels en het behoud van volwassen openbaar groen draagt dit bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad.
Deelplan ‘Bach’ moet over één jaar worden opgeleverd.

> Leestip: Energieprestaties Nul-op-de-meter-project blijken boven verwachting

Reageer op dit artikel