nieuws

Proef met hoogtemperatuur-warmtepompen voor ruimteverwarming

Projecten

Woningcorporatie De Woonplaats in Enschede is een van de deelnemers aan een pilot waarin een nieuw warmtepompconcept voor bestaande woningbouw wordt getest. In de pilot krijgen in totaal vijf oudere woningen een hoogtemperatuur-warmtepomp. Deze warmtepomp levert tapwater en hoogtemperatuurverwarming (htv) zonder dat de betreffende woning van extra isolatie of een compleet nieuw afgiftesysteem hoeft te worden voorzien.

Proef met hoogtemperatuur-warmtepompen voor ruimteverwarming

De lucht/water-warmtepompen die de komende tijd worden getest zijn ontwikkeld door Mitsubishi Electric en worden voor deze pilot geleverd door Alklima. De woning van corporatie De Woonplaats waar een van de vijf pilot-warmtepompen is geplaatst, betreft een in de jaren ’60 gebouwd rijtjeshuis in Enschede. In plaats van de gebruikelijke 35 graden levert de hoogtemperatuurwarmtepomp water van 60 graden. Een belangrijk verschil met ‘gewone’ lucht/water-warmtepompen is dat het nieuwe type warmtepomp CO2 als koudemiddel gebruikt, wat ongebruikelijk is voor een warmtepomp die (ook) voor ruimteverwarming wordt toegepast. De aanvoertemperatuur van 60 graden is voldoende voor de productie van warm tapwater, en hij maakt het mogelijk om ruimten te verwarmen via de de bestaande radiatoren. Bovendien is er geen extra isolatie in de woning nodig, waardoor de extra investeringskosten verder worden beperkt.

‘Fluisterstille’ buitenunit
Bij de woning in Enschede staat de buitenunit achter in de tuin. De binnenunit is op zolder geplaatst, samen met een boilervat van 200 liter. Op de website van Dagblad Tubantia vertelt Barry Top, coördinator Duurzaamheid bij woningcorporatie De Woonplaats, dat gedurende de pilot de gasmeter in de woning aanwezig blijft: “Er wordt gemonitord wat de financiële consequenties zijn van deze ingreep. We verwachten dat de bewoner niet meer kosten kwijt is dan voorheen, want tegenover het hogere elektriciteitsgebruik van de warmtepomp staat dat er geen gas meer wordt gebruikt en dat het vastrecht voor de gasaansluiting vervalt.” Als de pilot een succes blijkt, zal de gasmeter alsnog worden verwijderd.
Verder stelt Top dat hij ‘enthousiast’ is over de mogelijkheden die de nieuwe warmtepomp biedt. Over het geluid van de buitenunit maakt hij zich weinig zorgen;  in een video op de website van Tubantia toont hij hoe ‘fluisterstil’ die zijn werk doet: “Hij zou ook best aan de achtergevel geplaatst kunnen worden”.

Bron: Tubantia

> Leestip: Energiebedrijf Cogas en woningcorporatie WBO Wonen doen onderzoek naar de grootschalige toepassing van hybride warmtepompen in Oldenzaal

> Leestip: Vastgoedverhuurder Rentree uit Deventer heeft een pilot-onderzoek gedaan naar het resultaat van drie verschillende manieren om woningen te ‘verduurzamen’.

Reageer op dit artikel