nieuws

Heemstede start bouw van energieneutrale woonwijk met wko

Projecten

In Heemstede is deze week gestart met de bouw van de energieneutrale wijk Slottuin. Wethouder Annelies van der Have sloeg hiervoor samen met vier toekomstige bewoners de eerste paal. Naar verwachting wordt de wijk, waarvan de woningen worden verwarmd en gekoeld middels een wko met individuele warmtepompen, eind volgend jaar opgeleverd.

Heemstede start bouw van energieneutrale woonwijk met wko
7 november 2018 ? In Heemstede is dinsdagmiddag 6 november begonnen met de bouw van de energie neutrale wijk Slottuin op het terrein van het voormalige Nova College aan de Cruquiusweg in Heemstede. De Heemsteedse wethouder Annelies van der Have sloeg samen met vier toekomstige bewoners...

Op het gebied van duurzaamheid gaat Slottuin verder dan de gemiddelde eisen in het landelijk bouwbesluit. De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) in de wijk Slottuin, die geen gasaansluiting krijgt, is 0. De wijk is dus energieneutraal en de 22 huurwoningen in het project vallen in de categorie Nul-op-de-Meter.

Wko en warmtepompen

De energie in Slottuin wordt grotendeels ter plekke opgewekt. De woningen krijgen energielabel A++++ en zijn dankzij de toepassing van wko met individuele warmtepompen koel in de zomer en warm in de winter. De warmtepompen worden van stroom voorzien door zonnepanelen op de daken en ze zorgen ook voor warm tapwater. Alle woningen krijgen verder vloerverwarming- en koeling, waardoor geen radiatoren en warme luchtstromen nodig zijn.

Zorg en ondersteuning

De 33 zorgappartementen worden door Elan Wonen verhuurd aan Zorgbalans, dat in deze appartementen zorg en ondersteuning biedt aan ouderen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. In het door Mulleners en Mulleners architecten gemaakte plan wordt behalve aan de architectuur van de woningen ook veel aandacht besteed aan het groen in de wijk, de inpassing van Slottuin in de bestaande omgeving en de verkeersafwikkeling. Aannemer HBB Groep gaat Slottuin bouwen.

> Leestip: Onlangs werd het eerste vijflaags Nul-op-de-meter appartementencomplex van Nederland opgeleverd

Reageer op dit artikel