nieuws

Appartementencomplex uit 1963 krijgt tweede leven en wordt gasloos

Projecten

BAM Wonen is in opdracht van woningcorporatie Vestia gestart met de grootschalige verduurzaming van Hoog Lindoduin. Het Scheveningse woongebouw, dat veertien etages en 182 woningen telt, is in 1963 gebouwd. Op het casco na wordt het hele pand vernieuwd en gasloos gemaakt; iedere woning krijgt een individuele bodemgebonden warmtepomp.

Appartementencomplex uit 1963 krijgt tweede leven en wordt gasloos

Om Hoog Lindoduin toekomstbestendig te maken, worden de balkons, galerijen en gevels vervangen en de keukens, badkamers en toiletten  vernieuwd. De gevel- en geluidsisolatie tussen de woningen krijgen een isolatiewaarde die volgens het bouwbedrijf ‘hoort bij de eisen van deze tijd’. Ook worden de woningen gasloos gemaakt; elke woning krijgt een individuele bodemwarmtepomp die ook kan koelen. “Kortom, een compleet pakket duurzame aanpassingen dat zorgt voor een prettig leefklimaat in de woning en daarbij bijdraagt aan een beter milieu”, aldus een verklaring van BAM.

Afsluiting van een tijdperk

Omdat een breed scala aan verduurzamingsmaatregelen wordt getroffen, wordt de renovatie in onbewoonde toestand uitgevoerd. ­­­­Alle bewoners van Hoog Lindoduin zijn naar een andere woning verhuisd. Wie dat wil, kan na de renovatie terugkeren in Hoog Lindoduin. Naar verwachting worden de woningen uiterlijk begin 2021 opgeleverd. Bij oplevering komen 143 woningen in de sociale verhuur en worden 39 appartementen op de bovenste drie lagen als vrije sectorwoningen verhuurd.

> Leestip: Bij gestapelde woningbouw wordt in veruit de meeste gevallen gekozen voor een bodembron met centrale of decentrale water/water-warmtepompen. Daarbij zijn verschillende varianten mogelijk.

> Leestip: Het levert een flinke uitdaging op als corporatiewoningen van het gas moeten. Stapsgewijze vervanging van cv-ketels en vermindering van de warmtevraag biedt mogelijkheden

Reageer op dit artikel