nieuws

Eerste vijflaags Nul-op-de-meter appartementencomplex van Nederland opgeleverd

Projecten

Het energieneutraal of  Nul-op-de-meter (NOM) maken van gestapelde woningbouw zorgt voor een enorme uitdaging, zowel bij renovatie- als bij nieuwbouwprojecten. Per woning is er vaak te weinig dakoppervlak om voldoende PV-panelen te installeren, en ook de plaatsing van buitenunits van eventuele lucht/water-warmtepompen is een kopzorg. In het Noord-Brabantse Best is voor een andere aanpak gekozen, waarmee voor het eerst in Nederland een 5-laags NOM-appartementencomplex kon worden gerealiseerd.

Eerste vijflaags Nul-op-de-meter appartementencomplex van Nederland opgeleverd

Het ‘Willem en De Zwijger’-project kwam tot stand door ketensamenwerking van zes partijen: Woonstichting ’thuis, BAM Wonen, BAM Energy Systems, NBArchitecten, eigenenergie.net en Itho Daalderop. Het project, waarbij gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen, bodemgebonden warmtepompen en speciaal ontworpen gevels, is door vakblad Cobouw inmiddels genomineerd voor de verkiezing van ‘het meest duurzame project van Nederland’.

Bewoners als duurzaamheidsambassadeurs

Olaf van Dijk, projectmanager bij Woonstichting ‘thuis, is enthousiast over het project: “Vanuit ‘thuis hebben wij een duidelijke visie op duurzaamheid. Daarnaast vinden we het belangrijk dat deze ambitie wordt ondersteund door onze huurders. In dit project gebruiken we een aantal duurzaamheidsambassadeurs onder de bewoners. Als mensen vragen hebben over de werking van het systeem, het wisselen van filters of het inloggen in hun energieportaal, kunnen zij bij deze ambassadeurs terecht. Behalve dat een project duurzaam is, willen we borgen dat bewoners niet méér voor hun energie gaan betalen dan in een vergelijkbare gasgestookte woning. Met deze eisen kwamen we bij NBArchitecten en BAM Wonen terecht.”

Geïsoleerde schil met zonnepanelen

De twee appartementencomplexen ‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ hebben een zeer goed geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle benodigde energie. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst, maar ook op de speciaal hiervoor ontworpen gevels bevestigd. Door naast het dak ook de gevel van een dunne film zonnepanelen te voorzien, zijn beide complexen volledig Nul-op-de-meter gemaakt. NBArchitecten, dat het ontwerp voor de twee gebouwen maakte, stuurde op basis van ervaring aan op een klimaatsysteem van Itho Daalderop. Uiteindelijk resulteerde dit erin dat het hart van elke woning wordt gevormd door een individuele bodemgebonden warmtepomp, en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.Door voor bodemgebonden warmtepompen te kiezen, is er enerzijds geen plaatsingsprobleem met betrekking tot buiteunits, en kan gemakkelijker aan de eisen voor  Nul-op-de-meter worden voldaan omdat dit type warmtepomp een hoger rendement – en dus een lager energiegebruik – heeft dan de lucht/water-variant.

Koeling in de hete zomerweken

De eerste bewoners van het nieuwe complex kregen in juli de sleutel van hun woning, en onlangs heeft ook de officiële opening plaatsgevonden. De ‘pioniers’ in Willem en De Zwijger hebben dus ook de extreem warme zomerweken meegemaakt, met buitentemperaturen die ver over de 30 graden kwamen. Zij waren al meteen zeer enthousiast over het feit dat hun appartement door de bodemwarmtepomp kon worden gekoeld, zodat hun corporatiewoning ook bij veel zomerwarmte heel comfortabel bleef.
“Ik smeed graag alle duurzaamheidseisen, wensen en randvoorwaarden voor een project tot één harmonisch geheel”, aldus Harold van de Ven, directeur-architect bij NBArchitecten. “Dan mag het wat mij betreft pas ‘duurzaam wonen’ heten. Als een project zoals dit deze beloften  waarmaakt en enthousiaste bewoners oplevert, is mijn missie geslaagd.”

Cobouw Award
Het vakblad Cobouw heeft dit project genomineerd voor het meest duurzame project van Nederland. Stemmen kan tot en met 4 november 2018 via de award-website.


> Leestip: Eerder dit jaar werd in Vlaardingen het eerste ‘2nd Skin’-project opgeleverd, waarmee bestaande stapelbouw met behulp van water/water-warmtepompen tot NOM kan worden gerenoveerd.

> Tip: Op het congres Futureproof Klimaattechniek staat binnenkort de vraag centraal hoe met klimaatinstallaties kan worden ingespeeld op de steeds strengere eisen rond energieprestaties en luchtkwaliteit in gebouwen.

Reageer op dit artikel