nieuws

Experiment in Hoog Dalem: energie verkopen aan de buren

Projecten

Experiment in Hoog Dalem: energie verkopen aan de buren

De wijk Hoog Dalem in Gorinchem geldt als proeftuin voor een  smart grid waarin energieopwekking, opslag en warmtepompen aan elkaar zijn gekoppeld. Deze zomer is een nieuwe pilot in de wijk gestart, waarbij bewoners onderling hun energie verhandelen.

Netwerkbeheerder Stedin,  ABB (automatisering en IT) en (energie en Internet of Things) hebben deze zomer een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de pilot, waar 14 huishoudens aan meedoen. Binnen de pilot kunnen ze zelf energie opwekken én doorverkopen aan de eigen buurtbewoners.

Rolverdeling

Voor de pilot, genaamd ‘Hoog Dalem 2.0’ levert ABB de benodigde apparatuur om de lokale energiemarkt op te zetten. De huishoudens verhandelen hun energie via de EWF Blockchain (Op Wikipedia is meer over het fenomeen blockchain te lezen)  waar alle transacties worden geregistreerd. Enervalis levert het slimme besturingssysteem voor de bewoners, maakt de Blockchain-koppeling en creëert de transacties.

‘Energiesysteem van de toekomst’

David Peters, CTO van Stedin: “Met deze pilot spelen we in op de veranderende behoefte van klanten en marktpartijen en gaan we onderzoeken of deze vorm van een lokale markt een geschikt alternatief is voor de huidige salderingsregeling. Wij denken dat blockchaintechnologie een belangrijke rol in de toekomst speelt en willen kennis en ervaring opdoen om dit in de eigen organisatie toe te passen.”
Het idee voor de pilot begon met een white paper waarin Stedin met energiemarktexpert Energy21 de blauwdruk legde voor dit systeem. Peters: “Daar zijn we vervolgens klanten en dienstverlenende partijen bij gaan zoeken. Het unieke van dit project is dan ook dat er zoveel partijen en systemen samenkomen om het energiesysteem van de toekomst te testen.”

EWF en blockchain

Stedin is sinds de oprichting lid van EWF dat is opgericht door het Amerikaanse Rocky Mountains Institute en start-up bedrijf Grid Singularity. Met het principe van blockchain wordt een efficiëntere energie-uitwisseling tussen energieverbruikers en duurzame energieopwekkers mogelijk gemaakt. EWF werkt aan de ontwikkeling van een open-source IT-infrastructuur voor de energiesector en richt zich op het analyseren van ‘use cases’ (gebruikssituaties) zoals Hoog Dalem 2.0.
In de wijk Hoog Dalem voerden Stedin, Enervalis en ABB eerder met succes pilots uit met energiesystemen van de toekomst. Vandaar de projectnaam Hoog Dalem 2.0.

> Leestip: Hoog Dalem vormt al jaren het decor voor pilots op het gebied van energie- en klimaatvoorzieningen. Meer over deze all-electricwijk vol warmtepompen is te lezen in dit artikel.

Reageer op dit artikel