artikel

Warmtepompen zorgen voor forse energiebesparing bij Fries zwembad

Projecten

Advies- en installatiebureau ‘D-M-T duurzaam koelen en verwarmen’ realiseerde anderhalf jaar geleden bij het Friese openluchtzwembad Haulewelle een combinatie van lucht/water-warmtepompen van Panasonic, pv-panelen en zonnecollectoren. Daarmee werd dit het eerste buitenzwembad van Nederland dat is losgekoppeld van het gas. Bovendien blijkt dat de installatie ervoor zorgt dat er jaarlijks 50.000 kW minder stroom wordt afgenomen van het netwerk.

Warmtepompen zorgen voor forse energiebesparing bij Fries zwembad

Haulewelle is eigendom van het dorp, en in belangrijke mate afhankelijk van vrijwilligers. Het openbare zwembad is gevuld met 1,4 miljoen liter water dat op een gemiddelde temperatuur van 24 graden Celsius wordt gehouden. Dat leverde voorheen een fors energieverbruik op: op jaarbasis verbruikte het zwembad 20.000 euro aan gas en 85.000 kW elektriciteit. Om de energierekening terug te dringen en het milieu te ontzien, is gekozen voor een duurzame oplossing waarbij verschillende technieken werden gecombineerd.

Het Haulewelle -buitenzwembad.

Vereiste netaansluiting voor zonnepanelen

“Het zwembad beschikte al over 41 zonnepanelen. Deze bestaande installatie hebben wij aangevuld met 141 HIT N325-panelen van Panasonic, die in oost-west-opstelling zijn geplaatst. Deze zijn vervolgens aangesloten op omvormers van Fronius”, aldus David Deddens, eigenaar van D-M-T. Met in totaal 182 zonnepanelen maakt Haulewelle maximaal gebruik van zonne-energie. “Het zwembad heeft een netaansluiting van 3 x 80 ampère, en die wordt met deze installatie volledig benut. Om meer zonnepanelen te plaatsen, is het noodzakelijk de netaansluiting te verzwaren, wat een forse investering met zich meebrengt. Daarnaast mag tot 3 x 80 ampère worden gesaldeerd, terwijl dit met een zwaardere netaansluiting niet mogelijk is. Daarom is afgezien van het verzwaren van de netaansluiting, en is het aantal zonnepanelen beperkt gebleven tot 182 stuks.”

Efficiëntie en levensduur

De keuze is bewust gevallen op zonnepanelen van Panasonic. “Deze panelen zijn een stuk duurder dan veel andere zonnepanelen, maar dat verschil betaalt zich terug, zowel door een hogere efficiëntie als door een langere levensduur”, aldus Deddens. “Dat laatste was ook bij dit project een belangrijke afweging. Het bestuur van het zwembad wil de zekerheid dat ook over vijftien jaar nog wordt geprofiteerd van deze investering. Panasonic geeft 25 jaar garantie op zijn panelen en biedt daarmee die zekerheid.”

Zonnecollectoren voor verwarming van het zwemwater.

Zonnecollectoren en warmtepompen

“Voor de verwarming van het zwembadwater maken we gebruik van zonnecollectoren, met tussenkomst van een warmtewisselaar”, vervolgt Deddens. Dat betekent echter wel dat dit deel van de installatie zonafhankelijk is. “Er zijn echter ook vijf Aquarea T-CAP lucht/water-warmtepompen van Panasonic geïnstalleerd, ieder met een vermogen van 16 kW. Zij leveren warmte aan een 1.000 liter groot vat. Deze installatie wordt gebruikt om de gebouwen te verwarmen en warm tapwater te produceren, maar kan ook worden ingezet om het zwembad bij te verwarmen.”

Inzet vrijwilligers drukt kosten

Opvallend aan het project was de betrokken rol van vrijwilligers van het zwembad. “Het project is gefinancierd met fondsenwerving, wat betekent dat het budget beperkt was. Om op de kosten te besparen, hebben we de vrijwilligers van het zwembad nauw betrokken bij het project. Zo hebben zij onder meer de fundering gemaakt waarop de stellages met zonnecollectoren zijn geplaatst”, zegt Deddens. “Daarnaast was creativiteit vereist. Zo hebben we zelf uit een oude melktank een warmtewisselaar gemaakt, die gekoppeld is aan de zonnecollectoren. Dit heeft eveneens geholpen om de kosten te drukken.”

De binnenunits van de vijf Aquarea-warmtepompen.

‘Tevreden over het eindresultaat’

Deddens kijkt tevreden terug op het project. “De installatie is in december 2017 geplaatst, waarna we een week hebben proefgedraaid. Hierbij is het zwembad in deze periode met behulp van de warmtepompen van 1,2 graden naar 8,2 graden gebracht, wat neerkomt op een stijging van 1 graden Celsius per dag. Dit terwijl het ijs letterlijk om het zwembad heen lag. De installatie presteert hiermee boven verwachting.” Volgens Deddens heeft het bestuur destijds verschillende partijen om een offerte gevraagd. “Vaak wordt in dergelijke offertes een voorzichtige schatting gegeven van de verwachte opbrengst. Wij hebben er juist voor gekozen een specifieke opbrengst te beloven, wat de klant veel meer duidelijkheid geeft. Met de gerealiseerde installatie zitten we ruimschoots boven deze beloofde opbrengst. De klant heeft tot nu toe 10.000 kW minder elektriciteit hoeven inkopen dan verwacht. We zijn dan ook erg tevreden over het eindresultaat.”

Reageer op dit artikel