artikel

100 jaar oude woonboerderij aardgasvrij dankzij warmtepomp

Projecten

De duurzame renovatie van een honderd jaar oude woonboerderij in Ouderkerk aan den IJssel bewijst dat energiezuinige oplossingen ook in oude gebouwen mogelijk zijn. De woning werd voorzien van vloerverwarming en een warmtepomp, waardoor hij begin dit jaar van het gas kon worden gekoppeld. 

100 jaar oude woonboerderij aardgasvrij dankzij warmtepomp

De eigenaar van de boerderij heeft samen met zijn zoon een melkveehouderij. Het achterste gedeelte van de boerderij, waar voorheen de koeienstal was, is verbouwd tot woning. Het voorste gedeelte, het oude woongedeelte waar de zoon met zijn gezin woont, is nog niet gerenoveerd. In het verbouwde deel is een nieuw casco tegen de oude gevelwanden gezet.Bij de verbouwing zijn er nieuwe vloeren gestort, waarna er Clickjet-vloerverwarming (staaldraadmatten) van Radson is aangelegd. Het dak van het nieuwe woongedeelte is aan de binnenkant volledig geïsoleerd.

De twee buffervaten in het stalgedeelte (klik op de foto voor een grotere versie).

Monobloc-warmtepomp

Daarnaast werd de woonboerderij in Ouderkerk aan den IJssel voorzien van een Zento monobloc-warmtepomp. Het voordeel van een monobloc is dat het koudemiddel in de buitenunit kan blijven en niet met leidingen in de woning hoeft te worden gebracht. Binnenin de woning in het stalgedeelte zijn twee buffervaten geplaatst: een voor sanitair water en een met water voor het verwarmingssysteem. De vloerverwarming geeft met een lage temperatuur voldoende warmte af.

Lagere compressiesnelheid in tussenseizoenen

De calculatiedienst van Radson – dat zowel de vloerverwarming als de warmtepomp leverde – kwam in het woongedeelte uit op een warmteverlies van 8,5 kW. Zij adviseerden een warmtepomp van 13 kW te installeren, om in de winter ook voldoende vermogen te hebben, voldoende sanitair warm water te garanderen, en in het tussenseizoen met een lagere compressorfrequentie te kunnen draaien. Elke vloerverwarmingsgroep van de Radson-vloerverwarming is apart geregeld met een ruimtevoeler. Deze voelers communiceren met de zoneregeling die in elke ruimte is geïnstalleerd en er daar voor zorgt dat in al die ruimtes van de verbouwde woonboerderij de temperatuur naar wens kan worden geregeld.

Individuele temperatuurregeling

De vloerverwarming en Zento-lucht/water-warmtepomp zijn gekoppeld aan een Touch E3-zoneregeling, waardoor de verschillende ruimtes individueel tot op de gewenste temperatuur worden verwarmd of gekoeld. Op die manier wordt volgens Radson rekening gehouden met het feit dat de warmtevraag niet in elke ruimte hetzelfde is, en wordt bovendien energie bespaard. In de woonkamer is bijvoorbeeld een gemiddelde temperatuur van 20° C gewenst, terwijl in de badkamer de ideale temperatuur 22 à 24° C bedraagt. De Touch E3 is een centrale aansturing met touchscreen, en hij communiceert met de diverse thermostaten in de verschillende ruimtes. De innovatieve zoneregeling kan ook op afstand worden bediend, middels een app.

De Zento-warmtepomp bij de woonboerderij.

‘100 procent warmtegarantie’

Het combinatiepakket van warmtepomp, vloerverwarming en zoneregeling is geïnstalleerd door totaalinstallateur Roest & Heuvelman. Arie den Uijl, projectleider bij Roest & Heuvelman, was intensief bij de renovatie van de woonboerderij betrokken. Hij vertelt dat de bewoners buitengewoon tevreden zijn met hun nieuwe woning: “Toegegeven, we hebben niet echt een strenge winter gehad, maar de woning heeft een aangenaam binnenklimaat. De combinatie-oplossing van Radson resulteert in 100 procent warmtegarantie. Hiermee wordt een optimaal, energie-efficiënt warmtecomfort gerealiseerd”, zegt Den Uijl.

Nieuwe installatietechnieken

Pieter van den Dikkenberg is accountmanager projecten Nederland bij Radson en ook direct betrokken bij de renovatie van de woonboerderij. Als adviseur op het gebied van Clever Heating Solutions vindt hij het belangrijk om duurzame oplossingen op het gebied van klimaatbeheersing zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij installatiebedrijven. “Het gasloos opleveren van gebouwen betekent voor veel installateurs dat zij nieuwe installatietechnieken onder de knie moeten krijgen, bijvoorbeeld om laag-temperatuursystemen te kunnen installeren”, zegt hij. Omdat systemen op lagere temperaturen werken, is het belangrijk dat de installateur goed weet hoe hij bijvoorbeeld de installatie waterzijdig moet inregelen, zodat het juiste aantal liters warm water door de verwarmingsbuizen stroomt. “De inregeltechniek wordt steeds belangrijker bij systemen die op lagere temperaturen werken”, aldus Van den Dikkenberg. Hij geeft verder aan dat Radson installateurs tijdens het bouw- en renovatieproject continu adviseert en hen te hulp schiet bij dit soort vraagstukken.

‘Installateurs huiverig voor nieuwe toepassingen’

Arie den Uijl van installateur Roest & Heuvelman merkt bij veel collega-installateurs dat  de installatiebranche wat huiverig is voor nieuwe toepassingen. “Warmtepompen installeren is een nieuwe techniek waarmee verschillende installateurs steeds vaker krijgen te maken”, zegt hij. Volgens Den Uijl wordt bij Roest & Heuvelman voortdurend met de bewoners en toeleveranciers van warmtesystemen overlegd over de werking van het systeem. “De eerste stap is dat we de situatie inventariseren in de woning, welke duurzame maatregelen al zijn gerealiseerd en welke nog nodig zijn om het pand te verduurzamen.” Daarbij heeft niet elke woning bijvoorbeeld evenveel ruimte om de installaties te plaatsen. “En een combinatie van warmtepomp en vloerverwarming met ultra-lage temperatuurradiatoren en Touch E3-zoneregeling werkt het beste als een pand goed is geïsoleerd, zodat de warmte er niet uit verdwijnt. Bij een nauwelijks geïsoleerd pand hebben energiezuinige warmtebronnen weinig effect.”

Ondersteuning op de bouwplaats

Volgens Den Uijl biedt de combinatie-oplossing van Radson een groot aantal mogelijkheden om een woning optimaal te verduurzamen met energiezuinige systemen die voor een prettig binnenklimaat zorgen. “Dat is gebleken uit de verduurzaming van deze woonboerderij”, vertelt hij. “Prettig aan Radson is de manier waarop het met installateurs samenwerkt. Adviseurs van Radson zijn regelmatig op de bouwplaats om ons te begeleiden en te ondersteunen.” Omdat de techniek nog nieuw is en elke situatie weer anders is, voelt het goed dat vanuit Radson ter plekke advies wordt gegeven over bijvoorbeeld het vermogen van de warmtepomp en het inregelen van de installatie, stelt Den Uijl. “Dit soort richtlijnen geeft houvast en draagt bij aan een succesvolle installatie.”

Reageer op dit artikel