nieuws

Column: ‘Het belang van goede inregeling’

Opinie

Een warmtepomp is wat anders dan een cv-ketel, stelt Richard van der Lei (directeur Koelvisie in Drachten) in deze column. Hij merkt dat dat warmtepompen nog vaak worden opgehangen zonder ze goed in te regelen. “Bij een cv-ketel valt het vaak niet op als dat gebeurt, maar bij warmtepompen is dat anders.”

Column: ‘Het belang van goede inregeling’

“Als een warmtepomp niet goed wordt ingeregeld, wordt de woning onvoldoende verwarmd, of er wordt veel meer energie gebruikt. Dat het inregelen zo belangrijk is bij warmtepompen heeft te maken met het relatief lage vermogen en de lage watertemperaturen. Een cv-ketel van 25 kW heeft doorgaans ruim voldoende vermogen om een huis te verwarmen, terwijl het vermogen van een warmtepomp – dat vaak onder de 10 kW ligt – meestal net voldoende is. Dat vermogen moet daarom ten volle worden benut, en dat kan alleen als de warmtepomp goed is ingeregeld, zoals de bepaling van de maximum watertemperatuur.

Inregelen gebeurt op basis van het type woning, het warmteverlies en de afgiftesystemen. Vervolgens komt de waterzijdige installatie aan bod, dus de verdeling van het water over die afgiftesystemen. Dat wordt vaak vergeten, en als er wel aan wordt gedacht gaat er nog weleens wat mis. Er worden bijvoorbeeld te lange groepen gebruikt, er is te weinig waterinhoud, te weinig volumestroom over de warmtepomp, of groepen worden met automatische kleppen afgesloten terwijl dat niet moet gebeuren. Het gevolg is dat een woning onvoldoende wordt verwarmd. Dat het waterzijdig inregelen bij de installatie van de warmtepomp niet meteen voor een perfect functionerend systeem zorgt, is niet vreemd. Het is gebruikelijk dat een installateur een keer moet terugkomen om het systeem te finetunen.

Dat een warmtepomp geen cv-ketel is moet ook duidelijk worden gemaakt aan de eindgebruiker. Vooral de limiet aan het gebruik van warm tapwater is een belangrijk aandachtspunt. Mensen kunnen niet meer onbeperkt douchen en moeten zich afvragen of een rainshower wel zo handig is. Om teleurstellingen te voorkomen, moeten de beperkingen rond tapwater goed worden doorgenomen, en er moet een systeemselectie op maat worden gemaakt.Bij verduurzamen komt ook dan ook een andere mindset kijken.

Dat ligt wat gecompliceerder bij sociale huurwoningen. Die worden niet door bewoners, maar door een projectontwikkelaar verduurzaamd. Vanwege de kosten worden meestal niet de grootste boilervaten geïnstalleerd. Dat maakt de overstap op de duurzame verwarming extra groot. De nadelen zullen echter ruimschoots worden gecompenseerd door de energiekosten. Vooral als er zonnepanelen op het dak liggen, zijn de kosten doorgaans veel lager dan voorheen. En aan de beperkingen van het warme water zullen de bewoners uiteindelijk wel wennen.”

> Lees ook deze columns:
‘Discussie over warmtepompen laait op’
‘Zwalkende overheid vertraagt verduurzaming’
‘Afscheid van aardappels-met-jus’
‘Even slikken als de tuin op de schop moet’

Reageer op dit artikel